X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
08/06/2019 |  09:17 ⇒ 18:28 | Извор: СРНА

Вигемарк: Што прије формирати Савјет министара без условљавања

Специјални представник ЕУ за БиХ Ларс Гунар Вигемарка изјавио је да Савјет министара БиХ мора што прије да буде формиран и да политичке странке треба да одустану од условљавања и фокусирају се на оно око чега се могу сложити.
Ларс Гунар Вигемарк     (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Ларс Гунар Вигемарк (Фото: Dejan Božić/RAS Srbija)

Вигемарк истиче да ни за земљу ни за грађане није добро што власт још није конституисана, те додаје да је нормално да се у демократском друштву успостављају коалиције, које су апсолутна нужност у земљама као што је БиХ, гдје нема ни једног политичког субјекта који може сам формирати власт.

- Дакле, потребна је коалиција и зато је потребан компромис. Ми смо јасно више пута истицали свим странкама да треба да одустану од условљавања и да се фокусирају на оно око чега се могу сложити - рекао је Вигемарк за Еуроблиц.

Он сматра би у овом тренутку најбоља тема за то била европске интеграције, подсјетивши да је изашло мишљење Европе комисије.

- Сада је права прилика да покажете своју озбиљност према ЕУ, односно нашим земљама чланицама, које ће читати ни разматрати то мишљење и на основу њега припремати формалне закључке. Те закључке окчекујемо до краја ове године, можда и у септембру или октобру, тако да се власти у БиХ, прије свега Савјет министара, али и федерална влада морају формирати - навео је Вигемарк.

Он сматра да тачка из Извјештаја који се односи на пренос надлежности не значи да ће доћи до слабљења ентитета на уштрб БиХ и да не види да ће се на неки значајнији начин мијењати дејтонско уређење БиХ.

Вигемарк је навео да се мишљење Европске комисије у првом реду рефереира на изборни процес, те на механизам координације.

- Врло јасно се наводи потреба јачања механизма координације на свим нивоима власти. Морате имати министре свих нивоа власти, како највиших, тако и најнижих, који ће се окупљати, разговарати о питањима ЕУ и проналазити заједничке ставове, а потом их презентовати. То је можда тај политички ниво механизма координације који није довољано искориштен - рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да се мора размишљати о другачијем систему од садашњег, гдје прописи морају важити за цијелу БиХ и гдје не може један ентитет усвојити неко правило, а други ентитет рећи да га неће усвојити.