latinica  ћирилица
08/06/2019 |  09:17 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Што прије формирати Савјет министара без условљавања

Специјални представник ЕУ за БиХ Ларс Гунар Вигемарка изјавио је да Савјет министара БиХ мора што прије да буде формиран и да политичке странке треба да одустану од условљавања и фокусирају се на оно око чега се могу сложити.

Вигемарк истиче да ни за земљу ни за грађане није добро што власт још није конституисана, те додаје да је нормално да се у демократском друштву успостављају коалиције, које су апсолутна нужност у земљама као што је БиХ, гдје нема ни једног политичког субјекта који може сам формирати власт.

- Дакле, потребна је коалиција и зато је потребан компромис. Ми смо јасно више пута истицали свим странкама да треба да одустану од условљавања и да се фокусирају на оно око чега се могу сложити - рекао је Вигемарк за Еуроблиц.

Он сматра би у овом тренутку најбоља тема за то била европске интеграције, подсјетивши да је изашло мишљење Европе комисије.

- Сада је права прилика да покажете своју озбиљност према ЕУ, односно нашим земљама чланицама, које ће читати ни разматрати то мишљење и на основу њега припремати формалне закључке. Те закључке окчекујемо до краја ове године, можда и у септембру или октобру, тако да се власти у БиХ, прије свега Савјет министара, али и федерална влада морају формирати - навео је Вигемарк.

Он сматра да тачка из Извјештаја који се односи на пренос надлежности не значи да ће доћи до слабљења ентитета на уштрб БиХ и да не види да ће се на неки значајнији начин мијењати дејтонско уређење БиХ.

Вигемарк је навео да се мишљење Европске комисије у првом реду рефереира на изборни процес, те на механизам координације.

- Врло јасно се наводи потреба јачања механизма координације на свим нивоима власти. Морате имати министре свих нивоа власти, како највиших, тако и најнижих, који ће се окупљати, разговарати о питањима ЕУ и проналазити заједничке ставове, а потом их презентовати. То је можда тај политички ниво механизма координације који није довољано искориштен - рекао је Вигемарк.

Он је нагласио да се мора размишљати о другачијем систему од садашњег, гдје прописи морају важити за цијелу БиХ и гдје не може један ентитет усвојити неко правило, а други ентитет рећи да га неће усвојити.