latinica  ћирилица
08/06/2019 |  10:38 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановићева са Перовићем: Значајна сарадња Санкт Петербурга и Српске (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетили су Канцеларију Представништва Републике Српске Санкт Петербургу.

Предсједница Српске изразила је задовољство радом канцеларије Представништва Републике Српске у Санкт Петербургу на побољшању имиџа Српске.

Цвијановићева је истакла допринос Представништва у повезивању привредних субјеката, као и у области културе и здравства, саопштено је из кабинета предсједнице Републике.

Она је указала на све значајнију сарадњу Републике Српске и Санкт Петербурга, те истакла да је потписивањем Мапе пута за реализацију приоритетних праваца сарадње између Српске и Санкт Петербурга 2019-2021. дата нова енергија и замах сарадњи на пољу економије, културе, туризма, здравства, омладине и спорта.

Додик и Цвијановићева разговарали су са Душком Перовићем, шефом Представништва Републике Српске у Москви, о раду канцеларије Представништва у Санкт Петербургу.

Канцеларија Представништва Српске у Санкт Петеребургу почела је са радом у новембру 2018. године за вријеме одржавања међународног конгреса Словенски свијет.

Цвијановићева је истакла да ова канцеларија има вишеструку функцију - одржава политичку везу, сарадњу, служи бољем разумијевању, али и реализује привредне пројекте.

- То смо могли да видимо у претходном периоду, а видјећемо и у наредном, те додала да ће канцеларија бити у функцији оног због чега је успостављена, а то је да се унапређује сарадња између Српске и Санкт Петербурга.

Цвијановићева је оцијенила да ће ово представништво добити своју потпуну оправданост након потписивања Мапе пута за реализацију приоритетних праваца сарадње између Српске и Санкт Петербурга 2019-2021. године.

- Овде се спајају заједно и политичка и привредна димензија и то нам омогућава да имамо редовну комуникацију и да много тога знамо, али исто тако и да ми кажемо шта су наши ставови - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су односи са Русијом у цјелини изузетно добри и да низ година постоји добра сарадња и добро разумјевање.

Истакла је да је поносна на читав низ извјештаја Републике Српске који се презентују у Савјету безбједности УН, гдје се саопштава оно што јесте реалност у оквиру БиХ.

- И та димензија сарадње постоји, али ја сам задовољна због функционалности Представништва, активизма који овдје постоји и чврсте везе са институцијама Српске, која мора постојати јер су представништва инструмент Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је указала да представништва у Москви и у Санкт Петербургу показују интерес и опредјељење Српске да буде присутна тамо гдје је добродошла.

Додик и Цвијановић у Санкт Петербургу (Фото: РТРС)

Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић рекао је да је, захваљујући канцеларији овог представништва у Санкт Петрбургу, Српска у Русији изузетно добро препозната.

- Сви овдје знају шта је Република Српска. Имамо јако добре односе и они нам сами предлажу неке ствари. До нас је сада како ћемо све то да реализујемо - рекао је Перовић.

Он каже да Канцеларија у Санкт Петербургу, у којој је, за сада, запослено једно лице, омогућава лакшу комуникацију са градском управом и партнерима.

Перовић каже да су многе делегације привредника из Српске биле у Канцеларији у Санкт Петербургу, чији простор могу користити ради преговора.

- То је и мјесто за презентацију и за састанке - додао је Перовић.