latinica  ћирилица
08/06/2019 |  11:08 ⇒ 16:53 | Аутор: СРНА

УСК: Могуће ванредно стање због миграната

Комесар МУП Унско-санског кантона Мујо Коричић најавио је да ће предложити увођење ванредног стања, које подразумијева и полицијски час, уколико се озбиљно не приступи проблему мигрантске кризе.
Туча миграната у објекту "Мирал" у Великој Кладуши - Фото: klix.ba
Туча миграната у објекту "Мирал" у Великој КладушиФото: klix.ba

Коричић је истакао да би, у том случају, полиција утврдила правила понашања на подручју Унско-санског кантона.

- Огорчен сам односом према овом кантону. Доживљавају нас као граничаре, као да нисмо саставни дио БиХ. Управа полиције може одговорити на све изазове, али сам очекивао да ће се овом проблему озбиљно приступити. Топлије вријеме донијело је бројнији талас миграната - рекао је Коричић за сарајевску штампу.

Он је нагласио да Жељезнице Федерације БиХ сада возом талго дневно у просјеку довезу 100 миграната.

- То није нормално, то може само у БиХ. Мигрантска криза постала је само проблем Унско-санског кантона и ове Управе полиције - истакао је Коричић.

Он сматра поразним што ни послије девет мјесеци на нивоу БиХ није донесена стратегија за управљање мигртанстком кризом, нити има назнака да ће се то десити.

- Чим сам ступио на ову дужност ,схватио сам да се криза мора контролисати на локалном нивоу, јер они који су законом задужени за управљање овом ситуацијом, прије свега мислим на Министарство безбједности БиХ, немају рјешење. Систем је заказао - истакао је Коричић.

Открио је и да у Граничној полицији немају податке о реадмисији илегалних миграната, да им то у кантоналном МУП-у никада није достављено, те упитао зашто ти подаци нису транспарентни.