latinica  ћирилица
08/06/2019 |  13:24 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од формирања Зворничке бригаде

У Зворнику је данас обиљежено 27 година од формирања Зворничке бригаде Војске Републике Српске.
25 година Зворничке бригаде - Фото: СРНА
25 година Зворничке бригадеФото: СРНА

Тим поводом служен је помен, прислужене су свијеће и положени вијенци на Споменик за 1.080 погинулих бораца.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је новинарима да је Зворничка бригада била једна од најбољих бригада Војске Републике Српске која је јуначки водила борбу на границама зворничке општине наспрам снага Другог корпуса такозване Армије БиХ. 

- Зворничка бригада је заслужна за слободу српског народа, одбрану српских територија и стварања Републике Српске -  рекао је Савчић и додао да је у борбама ова бригада имала огроман број погинулих бораца и велики број рањених.

Он је нагласио да никада не треба заборавити припаднике Зворничке бригаде који су својим животима стварали слободу српском народу и дали допринос у стварању Републике Српске. 

- Због тога изражавам дубоко поштовање породицама наших погинулих сабораца и свим припадницима Зворничке бригаде, са жељом да датум формирања обиљежавају са поносом и задовољством дуги низ година - рекао је Савчић.

Он каже да оно што су урадили припадници Зворничке бригаде за стварање Републике Српске треба да буде додатна обавеза властима на локалном и републичком нивоу, које треба да се побрину да ти људи живе животом достојним човјека и борца који је створио прву српску државу на овим просторима.

Предсједник градске Борачке организације Зворник Лазар Ристић рекао је да је формирањем Зворничке бригаде ово подручје, односно српски народ, добило војну силу која га је штитила од свакодневних напада муслиманских војних формација. 

- Зворничка бригада била је добро организована и дисциплинована и убрзо је постала најбоља бригада Војске Републике Српске, о чему свједоче висока одликовања које је добила за заслуге у одбрани српског народа и српске територије - рекао је Ристић.

Зворничка бригада изгубила је у одбрамбено-отаџбинском рату 538 бораца, 32 су нестала, док је 1.800 рањено, од којих су 1.100 ратни војни инвалиди.

Помен је служило мјесно свештенство, а вијенце на Споменик положиле су породице погинулих бораца, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Стјепан Мацановић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представници локалне власти, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, Полицијске управе Зворник и борачких организација проистеклих из протеклог рата.