latinica  ћирилица
08/06/2019 |  13:55 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Са Гаспромом договорена гасификација Српске; Додик: Ово је један од најважнијих састанака (ВИДЕО/ФОТО)

На састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, са представницима Гаспрома, договорена је гасификација Републике Српске.

То је и најважнији резултат вишедневне посјете Санкт Петербургу и Економском форуму, поручили су Цвијановићева и Додик. Тиме је и завршена њихова посјета Русији. На састанку је наглашено да би реализација гасификације Републике Српске требало да почне ове јесени.

састанак у Гаспрому  (Фото:РТРС)

Додик је за РТРС рекао да је ово био један од најважнијих састанака о оквиру посјете Санкт Петербургу.

- Циљ је да обезбиједимо сагласност Гаспрома на највишем нивоу за подршку гасификацији Републике Српске и рјешавању и стварању бољих потенцијала за снабдијевање БиХ гасом - истакао је он.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Додик је напоменуо да је и раније разговарано на тему Јужног тока.

- Имали смо одређен ниво договора који је подразумијевао израду читавог идејног пројекта, дакле снимљена је потреба Републике Српске и то је све заустављено оног тренутка стала прича о Јужном току. И то се сада рехабилитује - поручио је Додик.

- Ми смо на истој траси. Она подразумијева гасовод, примарни који би ишао од Бијељине, односно од улаза преко Дрине, па до Бањалуке и Приједора и имао прилику да у некој перспективи изађе према Хрватској или Федерацију БиХ - рекао је Додик. - Гасовод који би се градио био би финансиран од стране Гаспрома уз наше учешће онолико колико ми можемо. Дакле, било би обезбијеђено финасирађе негдје око 300 милиона евра - појаснио је.

Додика и Цвијановићеву у сједишту руске компаније у Санкт Петербургу примио предсједник УО Гаспрома Алексеј Милер.

Додика и Цвијановићеву примио је Милер, предсједник УО

 Овај пројекат би био реализован одвајањем крака руског гасовода Турски ток за Републику Српску.

Састанак у Гаспрому (Фото:РТРС)

Додик је раније најавио да ће са представницима Гаспрома, осим о одвајању крака за Републику Српску да би довели гас у Бањалуку из економских и еколошких интереса, разговарати и изградњи гасне термоелектране.

Састанак у Гаспрому  (Фото:РТРС)

Додик и Цвијановићева разговарали су у Канцеларији Српске у Санкт Петербургу са шефом Представништва Републике Српске у Москви Душком Перовићем о сраду ове канцеларије и сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске. Званичници Српске учествују на Међународном економском форуму, који ове године биљежи рекордну посјећеност - више од 1.500 компанија свијета, 17.000 панелиста, представника међународних влада, стручњака из разних области, али и хиљаде новинара који прате овај значајни скуп.

Додик и Цвијановићева јуче су присуствовали пленарној сједници Економског форума на којој су се обратили предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Кине Си Ђинпинг и генерални секретар УН Антонио Гутерес, те разговарали са представницима компаније Зарубежњефт.

Током Форума потписана је "Мапа пута" - активности за реализацију приоритетних праваца сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске за период 2019-2021. година, а на маргинама скупа Додик и Цвијановићева имали су бројне билатералне сусрете.

Додик је, између осталих, разговарао у одвојеним сусретима са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом и министром иностраних послова Катара Мухамедом бином Абдулрахманом ел Танијем.

Цвијановићева је првог дана учествовала и на панелу под називом "Једнаке могућности у дигиталном добу".

Повезане вијести:

Додик и Цвијановићева са Перовићем: Значајна сарадња Санкт Петербург и Српске.