latinica  ћирилица
08/06/2019 |  16:46 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Српска добија први вјетропарк

У Невесињу је данас, у присуству министра Петра Ђокића, представљен динамички план изградње вјетропарка "Гребак", првог у Републици Српској. Концесија за изградњу вјетроелектране, снаге 50 мегавата, потписана је са инвеститором из Њемачке, прије два мјесеца.
Вјетропарк - Фото: РТРС
ВјетропаркФото: РТРС

Невесиње је прва локална заједница у Републици Српској која је препознала потенцијал вјетра и у којој ће се градити прва вјетроелектрана.

Ово је снажан искорак ка новом извору енергије, а циjeли пројекат има подршку Владе, рекао је министар Ђокић.

- Изградња ове вјетроелектране доноси ново знање, кога нисмо до сада имали. Она мијења менталитет људи који ће живјети у овом подручју - каже Ђокић.

Ова година резервисана је за прибављање преостале техничке документације, а први радови очекују се наредне године.

Биће укључене домаће фирме које буду имале референце за градњу. Планирано је подизање четрнаест вјетротурбина.

Термин-план је у складу са условима концесије.

- Планирамо да ће пројекат бити завршен 2021. године, шест мјесеци раније у односу на предвиђено. Инвеситор из Њемачке, обезбиједиће финансијска средства, јер је, послије вишегодишњег испитивања, препознао могућност вјетроенергије. Имали су снажну политичку подршку из Српске - истиче Мирачем Чампара, извршни диртектор ВЕ "Гребак".

Ерик Пројсла, инвеститор из Хамбурга повтрдио је да су препознате могућности вјетроенергије, а како каже, да нису, данас не би били ту гдје јесу. Пројсла тврди да много тога зависи и од цијене која се може остварити на тржишту.

Пласман струје зависиће од тржишта, а зависно од потребе, одређене количине биће испоручиване и у домаћи систем.

Енергетика је један од стратешких циљева општине Невесиње, којој ће припадати знатна средства од накнада.

- Ми смо се од самог почетка укључили на конкретан начин у припремање концесије, прибављање документације и експропријацију земљишта за изградњу - рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Годишња производња ВЕ "Гребак", за коју ће испоручилац опреме бити из Данске, износиће око 130 гигаватчасова струје.

Министар Ђокић рекао је да ће концесија за вјетроелектрану "Трусина", такође на подручју Невесиња, ускоро бити потписана са Електропривредом Републике Српске.