X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
08/06/2019 |  17:05 | Извор: СРНА

Ђукановић: СПЦ омета пут ка ЕУ, обновићемо црногорску цркву

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да покушава да чува инфаструктуру велике Србије и да омета европски пут Црне Горе, те најавио обнову Црногорске православне цркве.
Мило Ђукановић - Фото: Getty Images
Мило ЂукановићФото: Getty Images

Ђукановић, који је предсједник Демократске партије социјалиста, оптужио је СПЦ да покушава да опструише европска хтјења и амбиције савременог црногорског друштва, трудећи се да тако чува свој вјерски монопол у Црној Гори.

- СПЦ жели да опструише успостављање правне државе и да и даље настави да користи оно што јој не припада сагласно правном систему државе. На тај начин покушава да исправља оно што су, како то они мисле, кратковиде ововремене политике. То саопштавају и врло јасно кажу да државе настају и нестају, а црква је старија од свега тога - рекао је Ђукановић.

Он је на изборној конференцији ДПС-а у Никшићу оптужио СПЦ да данас у Црној Гори покушава да чува инфраструктуру велике Србије, те додао да је "прича о прекограничним епархијама супротна основним принципима православне организације свуда у свијету".

- Они вјерују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас вријеме довести до спознаје те грешке и потребе да опет покренемо изградњу велике Србије. Морамо, наравно, својом постојаношћу, одлучношћу и визионарством да им кажемо да од тога нема ништа - рекао је Ђукановић.

Он каже да ће врло предано радити на "обнови аутокефалне ЦПЦ у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима ДПС, као темељног ослонца савремене државе".

Ђукановић је рекао да неће дозволити да "савремена Црна Гора живи под диктатом једне вјерске организације која представља реликт прошлости, иако не може да схвати да је то вријеме одавно прошло".