latinica  ћирилица
08/06/2019 |  17:08 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Временски услови одгодили бербу домаће лубенице

Домаће лубенице ове године касниће на тржиште скоро мјесец дана, због неповољних временских услова.

Кашњење у берби произвођачима доноси губитке. Рана производња је најисплативија, конкуренција мала, а цијена знатно већа у односу на љетни период када се због велике понуде често продаје испод линије рентабилности.

Да су временски услови били повољни Милош Стевановић из Велике Обарске , за неколико дана убрао би први род лубенице за тржиште.Тако је било прошле године. Међутим, због честих киша и недовољно сунца, сада прву бербу очекује тек средином јула.

- И прошле године су падале кише у јунском периоду, али је сунца било, падне киша па преовладава сунце. Ово је период када сунце треба 14 сати дневно - каже Стевановић.

Производња лубенице је најскупља у оквиру повртарства. По хектару се уложи најмање 10 хиљада марака, каже Стевановић. Засадио је пет хектара лубенице и рачунао на принос од 80 -100 тона по хектару. Међутим, како је година почела тешко ће испунити план.

Ових дана Слађан Барбулић склања фолије са засада лубенице , јер вријеже су прерасле тунеле који су их штитили од ниских температура и кише. Нада се да ће јун донијети топле дане и спасити род.

- Потребно је само сунца, много сунца, дуго је био под најлоном - истиче Барбулић.

Високе температуре и велика влага у земљишту погодују развоју биљних болести, упозоравају агрономи. Ако се усјеви адекватно не заштите, не може се рачунати на добар принос.

Да би у овој производњи остварили зараду, пољопривредници би требало да уберу 10 тона лубенице по дунуму и продају по минималној просјечној цијени од 30 пфенига по килограму. С обзиром на почетак године, очекивану зараду тешко ће остварити.