X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
08/06/2019 |  18:27 ⇒ 18:30 | Извор: srpskainfo.com

Осумњичен за тероризам: Тражио снајперисту за атентат на Додика и Цвијановићеву

Зијад Халиловић из Лукавца осумњичен је да је преко друштвених мрежа подстрекивао на убиство предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, сазнаје Српскаинфо.
Снајпериста (фото: РАС Србија) -
Снајпериста (фото: РАС Србија)

Према информацијама овог портала, Халиловић је тражио снајперисту који би убио функционере Републике Српске.

Портпарол МУП Српске Мирна Миљановић рекла је, наводећи иницијале осумњиченог, да је Управа за борбу против тероризма и екстремизма МУП Српске поднијела Републичком тужилаштву извјештај против Халиловића због сумње да је починио кривично дјело "јавно подстицање на терористичке активности".

- Он је осумњичен да је 23. јануара ове године на свом Фејсбук профилу изнио личне идеје којима је подстицао на терористичке радње, позивајући на отворену ликвидацију највиших званичника Републике Српске - појаснила је Миљановићева.

Како незванично сазнаје портал Српскаинфо, Халиловић је на свом профилу покренуо иницијативу да се ангажује снајпериста како би убио Додика и Цвијановићева.

- Осим против званичника, Халиловић је позивао и на нападе на народ у Републици Српској. Он је тражио да се ангажује искусни снајпериста који би испунио његове захтјеве. Ове пријетње су схваћене озбиљно и Управа за борбу против тероризма и екстремизма је одмах реаговала – рекао је извор Српскаинфо.

Опасна особа

Он је појаснио је да је ова Управа прво утврдила да није ријеч о лажном профилу и да је корисник управо Халиловић.

Током истраге остварена је и сарадња с МУП Тузланског кантона, јер он живи на подручју Лукавца.

- Полиција је претресла кућу и објекте које он користи. Том приликом пронађени су пиштољ и ручна бомба, мобилни телефони и пропагандни материјал. Ријеч је о радикалном пропагандном материјалу – истакао је извор портала Српскаинфо.

Проналазак оружја и бомби потврђује да се ради о опасној особи и да је полиција оправдано реаговала.

Додао је и да је за сада утврђено да Халиловић није припадник вехабијских или селафијских покрета.

У међувремену, Халиловић је свој спорни статус обрисао с Фејсбука.

Превенција

Урош Пена, бивши министар унутрашњих послова Републике Српске и професор на факултету за безбједност, поздравио је овакву реакцију наше полиције.

- Добар дио кривичних дјела почиње избором циљева и средстава, а то може ићи преко средстава информисања, као што су у овом случају друштвене мреже. Ово је добар начин како треба функционисати и радити када су у питању овакви случајеви – каже Пена.

Додаје да је све друго касно и да се мора дјеловати прије извршења кривичних дјела када је то могуће, како би се починалац спријечио да уради то што је наумио.

Минимална казна три године

Према кривичном законику Републике Српске, за јавно подстицање на терористичке активности може се изрећи казна затвора од најмање три године.

- Ко јавно износи или проноси идеје којима се непосредно или посредно подстиче на убиство, као и друга дјела која се предузимају у циљу застраживања грађана или присиљавања органа власти у Републици Српској да нешто изврше или не изврше, казниће се казном затвора од најмање три године – пише у закону.