latinica  ћирилица
09/06/2019 |  11:43 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Гасификација Српске донијеће инвестиције

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић оцијенио је данас да би најављена гасификација Српске требала да донесе огромне предности републичкој привреди међу којима су развој, јефтинији енергент, више домаћих и страних инвестиција и енергетска сигурност.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

Шкребић је рекао Срни да је од великог значаја овај пројекат који су јуче у Санкт Петербургу са руководством компаније "Гаспром" договорили предсједник Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он истиче да је важно да "Турски ток" или руски гас, који би дошао преко Србије, не забиђе Републику Српску.

- То може, између осталог, да пружи енергетску сигурност јер ћемо у будућности имати проблема са термоелектранама. Чак се и заговара да се код нас изгради једна електрана на гасни погон - рекао је Шкребић и додао да ће Српска и БиХ у будућности цијену струје, која је тренутно јефтинија, морати да изједначе са европском.

Шкребић истиче да много овдашњих привредника већ користи гас, те да би тај енергент, по зварштеку пројекта, требало да буде још јефтинији.

- То значи и веће домаће и стране инвестиције јер су за производњу и долазак инвеститора основне ствари радна снага и енергија - објаснио је Шкребић.

Он је констатовао да је Европа гас одавно увела и да то Српска очекује, изразивши наду да политика неће умијешати прсте у спровођење тог пројекта који је значајан за овдашњи економски развој.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић договорили су јуче на састанку са предсједником Управног одбора "Гаспрома" Алексејом Милером у Санкт Петербургу гасификацију Републике Српске.

"Гаспром" би требало да обезбиједити 300 милиона евра за израду гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса.

Гасовод би требало да иде од Бијељине до Бањалуке и Приједора, а постоји могућност да се настави и ка Хрватској или Федерацији БиХ, уколико за то буде постојао интерес.

Конкретни разговори са представницима "Гаспрома" о гасификацији Српске требало би да почну већ крајем године.