latinica  ћирилица
09/06/2019 |  12:41 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Ниједна бомба не би пала на Српску и Србију да су имале транзитни гасовод

Политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић изјавио је да је јако битно што ће Србија и Република Српска бити на траси европског магистралног гасовода "Турски ток", који је значајан, како за енергетску сигурност, тако и за безбједност.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је изјави за Срну оцијенио да би по Србију ток догађаја 1999. године био другачији да је имала гасовод, односно да је била потребна Истоку из транзитних разлога, а Западу због снабдијевања. 

- Да смо такав гасовод имали раније ниједна бомба не би пала на Србију 1999. године, односно Републику Српску 1995. године. Напросто, сувише би био велики наш геостратешки значај да би се неко усудио да изврши агресију на нас - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да су земље које су дио таквих пројеката увијек у много бољем положају од оних које то нису и додаје да је то што ће Србија и Република Српска бити на траси гасовода веома битно и за економски развој. 

- Гасовод је увијек магнет за инвестиције. Тамо гдје пролазе такви магистрални гасоводи и нафтоводи увијек буја индустрија. То ће бити једна врста подстицаја за озбиљна улагања у Србију и Републику Српску - рекао је Анђелковић.

Он каже да је од великог и вишеслојног значаја чињеница да је Русија препознала Србију и Српску као партнере и лојалне пријатеље.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић договорили су јуче на састанку са руководством руске компаније "Гаспром" у Санкт Петербургу гасификацију Републике Српске.