latinica  ћирилица
09/06/2019 |  16:22 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Федерални МУП формира резервни састав

Федерално Министарство унутрашњих послова саопштило је да је израдило преднацрт Закона о допунама Закона о унутрашњим пословима ФБиХ који подразумијева формирање резервног састава полиције као "директан одговор на увођење резервног састава у Републици Српској".
Полиција ФБиХ (фото: ФУП ФБиХ) -
Полиција ФБиХ (фото: ФУП ФБиХ)

- Како ни до данас ОХР и међународна заједница нису предузели конкретне мјере на спречавању увођења резервног састава у Републици Српској, Федерално министарство унутрашњих послова предузело је конкретне мјере и активности на враћању пољуљане безбједности и одржавању баланса полицијских снага у ентитетима - наводи се у саопштењу објављеном на сајту федералног МУП-а.

Преднацртом је предвиђено успостављање резерног састава полиције до 50 одсто од укупног броја полицијских службеника у саставу Федералне управе полиције.

Покренута је и процедура измјена правилника о унутрашњој организацији федералног МУП-а којим би се отворила могућности пријема нових полицијских службеника у почетном чину "полицајац".

То подразумијева пријем нових 110 полицајаца и то по 55 у Специјалну полицијску јединицу и у Јединицу за подршку Сектора униформисане полиције ФУП-а.

Влади ФБиХ достављена је и информација са приједлогом закључака за издвајање милион КМ за набавку материјално-техничких средстава за потребе Специјалне полицијске јединице и Сектора униформисане полиције.

Упућен је и захтјев да се хеликоптер, који је додијељен Федералној управи Цивилне заштите, стави у функцију да би се могао користити у оперативном раду ФУП-а, али и за медицинске сврхе, као и у случају елементарних непогода.