latinica  ћирилица
09/06/2019 |  16:39 | Аутор: sputniknews.com

Карта "историјске" Мађарске узбуркала Хрватску

Хрватској је неприхватљиво приказивање хрватских земаља у неистинитом историјском контексту, навело је Министарство спољних и европских питања Хрватске.
Карта "историјске" Мађарске (фото: abouthungary.hu) -
Карта "историјске" Мађарске (фото: abouthungary.hu)

Министарство је, поводом карте "историјске" Мађарске, нагласило да је неприхватљиво промовисање аспирација које се ни у прошлости нису показале успјешним.

Ријеч је о слици карте "историјске" Мађарске коју комадају руке и грабе територије, између осталог и дијелове Хрватске, а коју је објавила Међународна канцеларија за информисање у склопу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, преноси Хина.

Мађарска је прије неколико дана прославила Дан националног заједништва, спомен-дан уведен 2010. године, како би се обиљежило потписивање Трианонског мировног уговора из 1920. године између савезника и Мађарске у палати Трианон у Версају.

По том мировном уговору, Мађарска је изгубила двије трећине територије, које су подијељене између Аустрије, Чехословачке, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Румуније.

Министарство спољних и европских послова Хрватске је одмах по објављивању фотографије, карикатуре из 1921. године, на Twitter About Hungaru ступило у контакт са мађарском страном и указало на неприхватљивост овакве врсте објаве са приказом дијелова хрватских територија, за које се имплицира да се ради о подручјима Мађарске, које су одузете Трианонским мировним уговором, што је потпуно искривљавање историјских чињеница. навело је то хрватско министарство.