latinica  ћирилица
09/06/2019 |  18:16 ⇒ 18:33 | Аутор: dnevni avaz

Мигранти сатима одбијали да изађу из шуме на Пљешевици (ФОТО)

На планини Пљешевици код Бихаћа, јуче се одвијала права драма када су припадници Граничне полиције БиХ сатима покушавали да врате групу илегалних миграната у град.
Мигранти бјеже у шуму према хрватској граници (фото:Дневни аваз) - Фото: dnevni avaz
Мигранти бјеже у шуму према хрватској граници (фото:Дневни аваз)Фото: dnevni avaz

Након што је полиција зауставила двадесетак миграната на само десетак метара од полицијског аутомобила, оно су поново бјежали са пута у шуму.

Како пише Аваз, све је почело око 15 часова када су двојица граничних полицајаца зауставила групу од 20 миграната, а они почели да бјеже.

Када је прва патрола кренула поново за њима, дубоко у шуми код насеља Заваље, затекла је велику групу миграната како се одмара у хладовини чекајући погодан момент за покрет.

Граничари су упозорили новинаре да није безбједно да иду са њима према мигрантима јер су "ионако набријани", а пријети опасност и од мина, змија...

Убрзо је стигло и појачање граничарима, али недовољно да би мигранте вратили у прихватни центар Борићи.

Већ је пала ноћ, док су граничари остали да сједе недалеко од миграната који су легли на земљу и неће да се помјерају, а прошло је скоро више од пет часова, пише лист.

Гранична полиција

Како коментарише, ово је још један примјер колико је БиХ немоћна да се избори с мигрантском кризом. Два граничара и појачање од три гранична полицајца нису били довољни за групу од 300 миграната. Недовољно да их спријече у илегалном уласку у Хрватску.

Јучерашња ситуација само је кап у мору свега што се догађа у Унско-санском кантону, јер их дневно пређе на стотине.

Један мјештанин Заваља у шали је рекао, да када би им по пола марке узимао за боцу воде, да би до сада био милионер.

- Шалу настрану, кућа се с првим мраком закључава - био је озбиљан на крају овај очевидац свакодневног илегалног преласка миграната преко границе.