latinica  ћирилица
09/06/2019 |  19:44 ⇒ 10/06/2019 | 09:20 | Аутор: РТРС

Бихаћ у страху од ескалације мигрантске кризе

Неће бити уведено ванредно стање у Бихаћу због све већег броја миграната на овом подручју, али ће бити предузимане хитне мјере ради очувања безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације, закључак је Оперативне групе Унско-санског кантона за управљање миграцијама.

Влада тог кантона сутра ће одржати хитну сједницу, на којој ће задужити МУП и Управу полиције да утврде такозвани кућни ред, којим ће бити регулисано и ограничено кретање и боравак миграната. Мигранти, које прихватни центри не буду могли примити, биће смјештени на нову локацију Вучјак, неколико километара од Бихаћа.

Све већи број миграната на улицама и у прихватним центрима, свакоденвна је слика из Бихаћа. Они који пристижу, тврде да ту не желе остати.

Пакистанац Саид Али каже да хоће да иде у Шпанију, јер у Пакистану нема довољно посла и зато што тамо има проблема у здравству. Казе да не жели да ратује и намјерава да исели и породицу.

Његов земљак Ахмед Али намјерава у Италију. Каже да је овдје добар народ, али да не могу добити документе. Сматра да у Италији може пронаћи добро плаћен посао.

Мјештане Бихаћа највише плаши прилив миграната. Сматрају да ситуација измиче контроли и да је, у овом случају, држава заказала.

Не вјерују да ниједна правна држава може дозволити да у њу улази ко и како хоће, и да се понаша како хоће.

- Што се тиче Сарајева, могу лично да кажем да су безобразни што све шаљу овдје нама у Бихаћ. Овдје се гомилају, па има  још градова - каже становница Бихаћа.

Оперативна група Унско-санског кантона за управљање миграцијама није прогласила ванредно стање, али уводи ограничења у кретање и боравак миграната. Појединости ће бити познате у наредна два дана.

- Увођење кућног реда који ми морамо наметнути, јер то не подржава држава, значиће забрану кретања у одређеним терминима само за мигранте, а на за наше грађане - рекао је Мустафа Ружнић, премијер Унско-санског кантона.

Из полиције поручују, мора се ангажовати довољан број службеника, а ако буде потребе и припаднике других полицијских агенција. Вишак миграната више неће бити на ливадама, већ измјештен на нову локацију, недалеко од Бихаћа.

- Сав вишак миграната у односу на смјештајне капацитете који су утврђени у овим прихватним центрима, а који се сада тренутно налазе и у приватним смјештајима и непосредно у близини прихватних центара измјештају на подручје Вучјака - рекао је Мујо Коричић, комесар МУП-а Унско-санског кантона.

Локација Вучјак, биће спремна за седам дана за пријем миграната. Међутим, Европска комисија тражи да се укључи држава, тврди градоначелник Бихаћа.

Градоначелник Шухрет Фазлић каже да из ЕК наводе неке разлоге због којих не подржавају локацију на Вучјаку.

- Мени је то јасно речено од стране ЕУ. Шта ће даље бити, како ће се то даље одвијати, ја да вам искрен будем то се правда с више разлога, али мислим да је ту основни разлог противљење Хрватске - сматра он.

Посланик Јасмин Емрић позвао је све представнике политичких странака које тренутно чине власт и које претендују да постану власт на нивоу БиХ, да подстакну своје функционере да се укључе у рјешавање мигрантске кризе на овом подручју.

БиХ треба да покаже више солидарности са Унско-санским кантоном, а Хрватска је ојачала своју границу, чиме је прилив миграната на ово подручје све већи, тврде у ИОМ.

- Ако се овакве ригорозније контроле наставе, број долазака у БиХ хоће бити смањен, јер ће мигранти евентуално схватити да кроз БиХ не могу проћи до својих жељених дестинација, У међувремену, имаћемо оне људе који је већ овдје и који ће остати овдје - рекао је Питер ван дер Аувераерт, шеф Међународне комисије за миграције. 

Премијер Унско-санског кантона тражиће од Пошта БиХ да онемогуће испоруку новца мигрантима у центру градова и позвао Жељезнице Федерације БиХ да не превозе мигранте који немају идентификациона документа.