latinica  ћирилица
10/06/2019 |  08:24 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

Шамац: Одржан концерт српско-руског пријатељства

У Шамцу је, у организацији Културно-умјетничког друштва Шамац, одржан концерт српско-руског пријатељства. На синоћњем концерту су се представили руски руски Центар традиционалне културе "Исток" Падољск/Москва, шамачки Хор "Херувими" и Јована Секулић из шамачке Школе традиционалног пјевања.
Концерт српско-руског пријатељства, Шамац - Фото: СРНА
Концерт српско-руског пријатељства, ШамацФото: СРНА

Претходно је у Галерији "Просвјете" организовано дводневно дружење, као и пријем у општини Шамац.

Руководилац Центра традиционалне културе "Исток" Елена Бесонова Владимировна рекла је да је први пут у Шамцу, те да пријатељство са КУД-ом "Шамац" траје од 2010. године.

- Пјевамо народне пјесме, поштујемо наше народне обичаје и трудимо се да задржимо традицију руског народа. Српско-руски коријени су слични. Дошли смо да бисмо се још више зближили - истакла је Владимировна.

Она је додала да су чланови КУД-а "Шамац" већ боравили код њих.

Предсједник КУД-а "Шамац" Младен Радовић рекао је да су добили позив да поново гостују у Москви, те да са њима дођу и представници општине Шамац, ради још боље културне, привредне и друге сарадње.

- Постоји размишљање да се Падољск и Шамац у наредном периоду братиме. Желимо да заједно пошаљемо јасну поруку пријатељства - нагласио је Радовић.

Представници Клуба историчара из Шамца током дружења су презентовали историјат кроз период руско-српског пријатељства од 12. вијека до данас.