latinica  ћирилица
10/06/2019 |  09:43 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Јовичевић: СДС-у не треба вођа, већ први међу једнаким

Српској демократској странци не треба вођа већ вођство на челу са првим међу једнаким, способним да окупи боље од себе, сматра члан Главног одбра СДС-а Соња Караџић Јовичевић.
Соња Караџић Јовичевић - Фото: РТРС
Соња Караџић ЈовичевићФото: РТРС

- Не треба нам "побједник" који који окупља и фаворизује "своју екипу" ликова бираних по свом одразу у моралном огледалу. И не требају нам "поражени". Дакле, на челу нам треба формиран карактер, несујетни ујединитељ, јак магнет стварног ауторитета - и благ и одлучан. Онај који се држи обећања или не обећава са намјером да превари - истакла је Јовичевићва.

Јовичевићева је за Еуроблиц рекла да међу предложеним именима за предсједника странке за сада једино предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић има потребну подршку.

Она каже да свакако не подржава оне који је сврставају у такозване издајнике, прећутно или јавно, а без аргумената, те примјењују методе и реторику политичких противника на своје чланове ажурније него на противнике, не држе обећања и газе постојеће принципе у недостатку својих.

- Агресивно и бескрупулозно спиновање о наводно преласку у СНСД одавно прелази све границе. Што се мене лично и СНСД-а тиче, нити су ме звали, нити нешто нуде, нити има здравог разума да напустим што сам стварала и чувала да бих дошла тамо на крај реда - рекла је Јовичевићева.

На питање шта генерално недостаје опозицији у Српској, која је још више ослабила након посљедњих избора, Јовичевићева каже да је то идеја о аргументованом и достојанственом дјеловању са конкретном проједлогом рјешења и стварном жељом за освајањем власти.

Према њеним ријечима, губитак идентитета и снаге СДС-а утапањем у Савез за промјене и бројни компромиси на властиту штету додатно су ослабили опозицију.

Говорећи о критикама које упућује на рачун расправе опозиционих посланика у Народној скупштини Републике Српске, Јовичевићева, која је и потпредсједник републичког парламента, каже да је њена обавеза да поштује и спроводи Пословник, штити дигнитет Народне скупштине и посланика.