latinica  ћирилица
10/06/2019 |  10:53 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Видовић: Сузбијањем сиве економије растеретити привреду

Сива економија је проблем свих и уједно представља један од најбољих извора за растерећење привреде, а најјачи алати за њено сузбијање су стварање услова за евидентирање промета робе и услуга и успјешна контрола путем фискалних каса, изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Влада Републике Српске је у Програму економских реформи посебно нагласила унапређење процеса фискализације јер је један од најјачих алата за борбу против сиве економије стварање јасних услова за евидентирање промета робе и услуга и успјешну контролу тог промета - истакла је Видовићева.

Министар финансија Српске је за сарајевско Ослобођење рекла да се анализе ефекта увођења фискалних каса показале да је фискализација битан предуслов за ефикасно функционисање пореског система, заштиту буџетских средстава, повећање степена контроле и наплативости прихода.

- Пореска управа располаже механизмима који обезбјеђују да се избјегавање плаћања пореске обавезе сведе на минимум и Министарство финансија у сарадњи са Пореском управом Републике Српске посебан акценат и ставља на благовремено пријављивање пореских обавеза - појаснила је Видовићева.

Она је навела да треба разликовати да ли се неплаћање пореских обавеза појављује као посљедица глобалних економских кретања у БиХ и земаља окружења или као намјерно избјегавање плаћања.

Према њеним ријечима, у случају да је неплаћање посљедица отежаног пословања привредног друштва, Министарство и Пореска управа одобравају репрограмирање обавеза гдје се пореском обвезнику омогућава да лакше прође кроз кризни период, док се у случајевима намјерног неплаћања приступа принудној наплати.

Видовићева напомиње да је сарадња на пољу индиректних пореза и немогућност постизања договора о коефицијенту расподјеле прихода индикатор како изгледа заједнички рад ентитета, уз посредовање институција на нивоу БиХ.

- Ми смо отворени за сарадњу, али уз поштовање интегритета и ставова Републике Српске и свих Уставом и законима гарантованих права - нагласила је Видовићева и додала да има простора за сарадњу са колегама из Федерације БиХ, посебно о уједначавању појединих одредаба у прописима.

Видовићева каже да се са шведском пореском администрацијом сарађује на побољшању комуникације са пореским обвезницима путем развоја стратегије услуга, укључујући увођење могућности предиспуњавања пореских пријава, односно такозваног префилинга.

Она је додала да се дигитализацијом процеса искључује фактор субјективности који је веома проблематичан у свим пореским управама.

- Систем онлајн фискализације подразумијева преношење података са фискалне касе до сервера Пореске управе Републике Српске путем интернета у такозваном реалном времену, односно да је фискална каса повезана за Пореску управу на начин да се рачун не може издати без претходне комуникације са сервером - каже Видовићева и додаје да ће се тек наредне године постепено прелазити на нови систем фискализације.