latinica  ћирилица
10/06/2019 |  10:54 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Симић: Бошко Јакшић - НАТО клеветник из Београда

Колумниста и бивши дугогодишњи спољнополитички новинар Политике и дугогодишњи сарадник америчког "Стратфора" Бошко Јакшић клеветник је и безобразник, а хтио би да буде врхунски политички и историјски пресудитељ, рекао је савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Перо Симић.
Перо Симић -
Перо Симић

- То уопште није груб закључак након текста "Чича из Билеће" који је Политика објавила јер се Јакшић бави конструкцијама, неистинама, и стереотипима које о Републици Српској баштине прозападни активисти из Србије и политичко Сарајево. Познато ми је да папир трпи све, али такав новинарски памфлет и безобразлук тог нивоа, у ком домирају лаж, мржња према Републици Српској и Милораду Додику, нека ми опросте, мора се лијечити. Лијечити зато што већ дуги низ година Јакшић болује од недостатка истине кад је ријеч о српском народу - истакао је Симић.

Он је у колумни за данашњу Политику навео да је код Јакшића истина жртвована јер не постоји спремност да је саопштава без фалсификата, а то се види из колумне "Чича из Билеће", коју је Политика објавила 7. јуна у којој Јакшић, иначе син Титовог генерала, на најсрамнији начин коментарише откривање споменика генералу Краљеве војске у отаџбини Дражи Михаиловићу прије неколико дана у Билећи.

Симић је истакао да подизање споменика Михаиловићу, Јакшић драматично квалификује као "ново провокативно упозорење на продор националистичке острашћености на територију БиХ на којој су четници масовно убијали муслимане у Другом свјетском рату, а њихови насљедници наставили са злочинима током посљедњег рата".

- Какво халуцинантно изобличавање историје од сина Титовог генерала! И оне из Другог свјетског рата и оне из посљедњег рата на нашим просторима. Свечаном откривању споменика команданту Краљеве војске у отаџбини, генералу Дражи Михаиловићу у Билећи Милорад Додик није ни присуствовао, нити је знао да се прави споменик. Али нема ништа против тога што је откривен споменик Србину генералу Михаиловићу јер Република Српска је, како то воле да кажу њени грађани, најслободнија српска територија на свијету - нагласио је Симић.

Он је истакао да Додик нема ништа против споменика у Билећи јер добро познаје историју и јасно му је да су у Другом свјетском рату код Срба постојала два антифашистичка покрета која су многима донијела слободу.

Симић је додао да Милорад Додик у потпуности дијели став САД у вези са улогом Драже Михаиловића у Другом свјетском рату и уважава то што је амерички предсједник Хари Труман одликовао Михаиловића, као и предсједник Француске Шарл Де Гол и предсједник пољске Владе Владислав Сикорски.

- То што је историјска наука о Дражи рекла много ствари позитивно, Јакшић би у својој колумни да заобиће и да нам потура фалсификат. Међутим, да ли је достојно полемисати са сином Брозовог генерала? Да намере Јакшићеве колумне буду у потпуности огољене, говори и његова констатација да уствари Додик "прекраја историју" и додаје невиђену оптужбу да управо Додик 'пријети садашњости и уноси страх и омразу у будућност - нагласио је Симић.

Он је упитао "зашто Јакшић баш Дражом "удара" на Додика, зашто лажно оптужује Додика да наводно провокацијама "удара на историју, стабилност и суживот у БиХ и зашто оптужује Додика да ради на 'промовисању четништва" у Републици Српској"?

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ оцјењује да Јакшић, ваљда, толико зна да Додик увијек промовише српски народ и Републику Српску, а то би он очито да забрани.

- Одговор је потпуно јасан. Овај "нетолерантни себољубац" је НАТО лобиста и сва приуча из поменуте колумне која врви од неистина је усмјерена на Додика зато што Додик чврсто држи неутралну војну позицију Републике Српске што је сада стратешко питање и за Србију. То се крије иза историјских лажи и фалсификата Бошка Јакшића - истакао је Симић, додавши да презире себе што се одлучио да полемише са, како је навео, неморалним типом попут Бошка Јакшића.