latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:10 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Змијањски вез и Брање траве иве у Солуну (ФОТО)

У оквиру манифестације Дани културе Републике Српске у Солуну, у грчкој престоници културе отворене су двије изложбе Музеја Републике Српске - "Змијањски вез" и "Брање траве иве".
Изложба у Солуну - Фото: РТРС
Изложба у СолунуФото: РТРС

Ријеч је о нематеријалном наслијеђу на листи УНЕСКО. Изложбе су постављене на двије локације, у холу градске управе и у изложбеном простору града Солуна, као дио 38. Фестивала књиге.

Изложба је отворена до 17. јуна.

Ова активност реализована је заједничким напорима министарстава за европске интеграције и међународну сарадњу и просвјете и културе Српске, Представништва Српске у Солуну и Градске управе Солун.

Фото: РТРС

Шеф Представништва Републике Српске у Солуну Јелена Јовановић Атханасиоу истиче да је отварањем изложби Музеја Српске, Представништво наставило манифестацију Дани културе Републике Српске у Солуну, која је отворена 9. маја.

- Грчка јавност, нажалост, није довољно упозната са нашим стваралаштвом и нашом историјом, па је циљ Представништва да, управо, кроз културу и њену промоцију, грчкој јавности приближи Републику Српску, наш народ, нашу историју и наше кутлурно насљеђе - истиче Јовановић Атханасиоу.

Небојша Драгојловић је уз Данијелу Ђукановић, музејску савјетнуцу у Музеју Републике Српске, коаутор ове значајне изложбе којом се, поред "Змијањског веза", "Обичај брања Траве Иве са Озрена" први пут представља у Грчкој као елемент са UNESCO-ве листе.

Директор Музеја Републике Српске је истакао да је "Змијањски вез већ познат европској публици, а недавно гостовање у Софији значајно је допринијело промоцији нашег насљеђа у иностранству. На изложбама у Солуну, публика у братској Грчкој је показала посебно разумијевање за традицију Републике Српске".

- Током нашег боравка у Грчкој, било нам је важно посјетити и Српско војничко гробље на Зејтинлику, гдје се налазе гробови српских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта у Првом свјетском рату - додао је директор Музеја Републике Српске Миладин Савић.

Изложба се састоји од 26 ролапа и два документарна филма која презентују два елемената из Републике Српске уписана на УНЕСКО листу: Змијањски вез и Обичај брања Траве Иве са Озрена.

- Ове изложбе сваким новим гостовањем указују европској јавности на значај и љепоту наших елемената на UNESCO-вој листи као и значај насљеђа цијеле Републике Српске - изјавио је музејски савјетник Владимир Ђукановић. 

Ђукановић је додао и да изложбе нашег насљеђа у другим земљама имају изузетан значај, јер другим културама приказују коријене нашег културног идентитета.

У мају су се у Солуну представили Дјечије позориште Републике Српске представом "Одисеј - сан о повратку" и Музеј савремене умјетности изложбом "Реално, симболично, имагинарно".

Фото: РТРС

У алтернативном простору, постављене су фотографије троје аутора, три различита концепта, Тајане Дедић Старовић, Ненада Малешевића и Драге Вејновића.

Народна и универзитетска библиотека Српске учествовала је на Међународном сајму књиге. Тако је издаваштво Српске представљено грчкој читалачкој публици након пет година.

У оквиру манифестације Дани културе Републике Српске у Солуну, на јесен ће бити постављена изложба "Бањалука 1918", Архива Републике Српске.