latinica  ћирилица
10/06/2019 |  11:39 ⇒ 14:46 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Не можемо да пјевамо од среће због става Америке (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су позиције САД и Србије по питању КиМ различите, али да су сагласни да се разговорима и преговорима уз очување мира и стабилности може доћи до рјешења.
Вучић и Палмер - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ПалмерФото: ТАНЈУГ

- Задовољни смо разговорима, али не можемо да пјевамо од среће због става Америке по питању Косова и Метохије - рекао је Вучић након разговора са високим функционером Стејт департмента Метјуом Палмером.

Вучић је рекао да је Србија свјесна да од предсједника Америке Доналда Трампа не може да очекује велику промјену става по питању КиМ, али је додао да је Палмера замолио да пренесе Трампу да његов однос према Србији у проналажењу компромисмног рјешења за КиМ буде нешто балансиранији.

Он је навео да је у разговору са Пламером говорио сам и о очувању интереса српске заједнице на КиМ.

Вучић је поручио и да ако Србија треба да иде у будућност, а да има лоше односе са САД, треба да нађе другог предсједника.

Вучић је рекао је да је Београд спреман за састанак у Паризу о Косову и Метохији, али да није сигуран да ли ће тог састанка бити.

- Ми смо увијек спремни, жељни разговора, дијалога и компромиса, али постоје ствари које искључују сваку могућност нормалног односа - рекао је Вучић.

Он се нада да ће Србија и њени западни партнери успјети да ураде нешто, ако не сада у Паризу, онда у некој блиској будућности, да дијалог буде суштински настављен.

Говорећи о 20 година од НАТО бомбардовања, Вучић је нагласио да, супротно ставу Палмера, мисли да за агресију на Србију није било никаквог оправдања.

- То је уништило много људских живота, путну, жељезничку, економску структуру. Нашу политичку инфраструктуру у смислу односа према западним земљама - рекао је Вучић.

Палмер је изразио увјерење да ће састанак у Паризу 1. јула бити конструктиван и повести Београд и Приштину ка споразуму, који би нормализовао односе.

Одговарајући на питање да ли ће се САД активније укључити у те преговоре да би помогле убрзање процеса рјешавања односа Београда и Приштине, Палмер је истакао да САД у потпуности подржавају оно што њихови европски партнери и савезници раде на олакшавању дијалога.

- Сигурни смо да је заједнички циљ и борба да се нађе рјешење, које доноси споразум са циљем нормализације односа Београда и Приштине - рекао је Палмер.