latinica  ћирилица
10/06/2019 |  13:24 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска за европски пут, нисам задовољан мишљењем ЕК о захтјеву БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са шефом Делегације Европске уније у БиХ и специјалним представником ЕУ Ларс-Гунар Вигемарком.
Вишковић - Вигемарк - Фото: РТРС
Вишковић - ВигемаркФото: РТРС

На састанку је разговарано о недавно објављеном Мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији, као и о осталим актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ.

Вишковић је истакао да је Влада Републике Српске опредијељена за европски пут, те да је међу првима у БиХ која у процесу европских интеграција те обавезе испуњава у складу са својим надлежностима.

Вишковић је нагласио да није задовољан Мишљењем Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији, да се појединим областима пришло на нестручан начин, да у неким областима нису у потпуности представљене реалне и прецизне информације, те да поједине активности по питању европских интеграција и у другим областима које су завршене у Републици Српској нису ни наведне ни поменуте, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Премијер Српске је истакао да је Влада опредијељена за сарадњу на партнерским основама и да је спремна да реализује активности у процесу европских интеграција, уз пуно уважавање уставно-правне позиције Републике Српске и уставног уређења БиХ.

Вишковић је подсјетио да је Република Српка након октобарских избора 2018. године прва формирала власт и тиме показала институционалну и политичку стабилност, те да неформирање Савјета министара и Владе Федерације БиХ зауставља реформске процесе и прави застој у провођењу активности и мјера које утичу и доприносе побољшању стандарда грађана, унапређењу привредног амбијента и уједначавању привредних и економских прописа, као и у провођењу економских реформи.

На састанку је оцијењено да је важно и убудуће наставити сарадњу по питању провођења активности на усклађивању прописа и прилагођавању стандардима Европске уније, као и у оквиру планирања и програмирања предприступне помоћи ЕУ, наведено је у саопштењу.