latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:11 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Потребан нови закон о ВСТС-у

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је потребан нови закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, као и да су најновија дешавања потврда да има простора за побољшања у раду правосуђа БиХ.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

- Турбуленције и дешавања протеклих седмица у вези са ВСТС-ом показале су неопходност спровођења препорука које је прошле седмице објавила Европска комисија, да имате закон којим се регулише рад таквог регулаторног тијела - рекао је Вигемарк новинарима у Бањалуци, коментаришући писмо потпредсједника ВСТС-а БиХ Ружице Јукић о уплитању у рад правосудних институција БиХ.

Он сматра да нико није изнад закона, те да је у БиХ потребно назависно, ефикасно, одговорно и професионално правосуђе, а да би се то постигло, неопходно је да БиХ спроведе свеобухватне реформе.

Вигемарк је напоменуо да је без постојања правне државе тешко замислити да нека земља може постати чланица ЕУ.

Он је додао да са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком није разговарао о правосуђу.

Вигемарк је нагласио да ЕУ не подржава ниједног политичара појединачно, већ домаће власти и њене легално изабране представнике.

Потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић затражила је данас да чланови Предсједништва БиХ хитно реагују и обавијесте УН и ЕУ о томе да се у рад правосудних институција БиХ уплићу високи представник Валентин Инцко, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон, те амбасадори САД, Велике Британије, Њемачке, Холандије и Шпаније у БиХ.

Јукићева је навела да су се они, прозивањем Првостепене дисциплинске комисије при ВСТС-у БиХ, те тражењем од Другостепене комисије да донесе другачију дисциплинску одлуку у вези са случајем предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије, умијешали у доношење мериторне одлуке правосудне институције, "и то на најгрубљи начин, користећи моћ коју имају у сувереној земљи".