latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:16 | Аутор: СРНА

Фараж: Поштовање референдумске воље или крах система

Најџел Фараж, лидер странке "Бергзит", стварни је шеф енглеских конзервативаца и свих који желе да референдум о изласку Британије из ЕУ напокон буде проведен, јер су владајући торијевци пред нестанком због немоћи да то учине, наводе британски медији.
Најџел Фараж - Фото: www.politika.rs
Најџел ФаражФото: www.politika.rs

Фараж путем британских медија упозорава да ће уништити двостраначки систем у Британији и избрисати и торијевце и лабуристе тако што ће оспорити наредне изборе за британски парламент, ако Британија коначно не напусти ЕУ.

Гардијан наводи да је побједа новоформиране странке "Брегзит" својеврсна одмазда бирача, који су бијесни због неуспјеха владе да ријеши питање изласка из ЕУ.

На изборима за Европски парламент "Брегзит", који је формиран тек пар седмица прије гласања, преузео је велики дио бирача торијеваца.

Британци, ипак, желе одлазак из ЕУ и реализацију референдумске воље, упркос тврдњама британских медија наклоњених Бриселу, који су износли апокалиптичне сценарије о томе како ће Британија пропасти ако иступи из Уније.

Десничарски амерички портал Брајтбарт, који је стајао иза кампање Доналда Трампа у САД, прогнозирао је овакав расплет у Британији и најавио де ће Британија, на крају изаћи из ЕУ са или без договора са Бриселом.

Мигранти, социјална питања и жеља Британаца да као стара колонијална сила, не зависе ни од кога одредили су судбину Британије у ЕУ.

Битанце је посебно иритирала прича о чвршћој Европи, некој врсти федерације, што им никако није одговарало.

Референдум је био 2016. и вријеме је да Британије напокон оде из Уније - поручује Фараж путем острвских медија.