latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:24 | Аутор: СРНА

Селаковић: Ако о проблему не расправља Савјет безбједности, као да не постоји

Генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је изузетно важно да се у Савјету безбједности УН води расправа о Косову и Метохији, јер ако се о било ком проблему не говори у Савјету безбједности, то је као да он и не постоји.
Никола Селаковића - Фото: ТАНЈУГ
Никола СелаковићаФото: ТАНЈУГ

Он је истакао и да је српска дипломатија постигла велики успјех тиме што је омогућила да се у Савјету безбједности одржи континуитет расправа о Косово и Метохији.

Селаковић је оцијенио и да је резолуција Савјета безбједности УН 1244, која је усвојена 10. јуна 1999. године, далеко од тога да је сјајна и да из њених одредби доста тога није испуњено или је прекршено.

- Али, та резолуција је сламка спаса за коју се држимо у нашој борби за Косово и Метохију - рекао је он на обиљежавању Дана косметских жртава који се обиљежава на дан када је изгласана Резолуција 1244.

Селаковић је напоменуо и да је тај датум постао и дан "када је отворена сезона лова на Србе" на Косову и Метохији.

- Наше сународнике су киднаповали, убијали, мучили, а за то нико није одговарао - рекао је Селаковић у Спомен-соби "Косметске жртве" Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, од 2013. године када је званични Београд отпочео бриселски дијалог било је мање напада и убистава Срба, али то није потпуно престало.

Он је подсјетио на убиство српског политичара Оливера Ивановића у Косовској Митровици и да Приштина покушава да "фингираном истрагом" скрене пажњу са извршиоца, али да јој то неће успјети.

Селаковић је напоменуо и да је званични Београд опредијељен за разговоре јер је "боље разговарати сто година него водити рат једну седмицу или један дан".

Према његовим ријечима, опредијељеност за разговоре је важна и због Срба који живе на подручју цијелог Косова и Метохије.

Предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић рекао је да породице жртава траже правду и да неће одустати од тога.

Он је рекао и да Србија једина у региону нема закон о помоћи цивилним жртвама ратова.

Обиљежавању Дана косметских жртава присуствовала је и Милена Ивановић, супруга убијеног Оливера Ивановића.

На сједници Савјета безбједности УН у Њујорку данас ће бити разматран извјештај генералног секретара УН о раду Унмика, а биће ријечи и о бруталној акцији косовских специјалних јединица на сјеверу Косова и Метохије, као и о хапшењу и нападу на особље Мисије УН.