latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:27 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Почела изградња водовода у Баљцима код Билеће

У билећком селу Баљци данас је озваничен почетак извођења прве фазе изградње водовода , за који је 600.000 марака донирала Влада Србије, а 200.000 марака Влада Републике Српске. У првој фази биће изграђене двије пумпне станице, резервоар и цјевовод у дужини од 2.300 метара, а рок за завршетак је 69 дана. У сљедећој фази биће изграђен главни дистрибутивни водовод у дужини око 18 километара, а онда слиједи довођење воде до кућа.

Иако се дуго причало о изградњи водовода у овом селу озбиљнија прича кренула је прије нешто више од годину дана када је предсједник Србије Александар Вучић обећао подршку у реализацији овог пројекта. Средства су издвојиле Владе Српске и Србије. Званични радови почели су данас.

Према ријечима Милије Шуковића, директора фирме "Конструктор инжињеринг" из Билеће која је извођач радова, у првој фази водовода биће изграђене двије пумпне станице, резервоар и цјевовод у дужини од 2.300 метара, а рок за завршетак је 69 дана.

Пројектант водовода у Баљцима Душко Вујовић каже да ће се у сљедећој фази радити главни дистрибутивни водовод у дужини око 17-18 километара, а онда слиједи довођење воде до кућа.

Менаџер општине Билећа Михајло Вујовић изјавио је да ће општина Билећа заједно са мјештанима учинити све што може да обезбиједи 250.000 КМ које недостају за завршетак пројекта водоснабдијевања села Баљци.

Село Баљци је најмногољудније билећко село које има 121 домаћинство и 400 становника.