latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:38 | Аутор: СРНА

Џакула: Српској до 11. септембра забрањено да блокира рачуне УИО

Директор Управе за индиректно опорезивање Миро Џакула изјавио је данас да је Републици Српској, одлуком Суда БиХ, до 11. септембра забрањено да блокира рачун УИО с циљем наплате милионског дуга, а шта ће се догађати касније је питање које је изнад ингеренције УИО.
Миро Џакула - Фото: РТРС
Миро ЏакулаФото: РТРС

- Предузимамо све потребне кораке и радње да би превенирали постојеће стање. То је до влада и до Управног одбора. Пресуде суда се морају поштовати, а начин рјешавања је изван ингеренција Управе, иако она трпи посљедице - рекао је Џакула новинарима у Бањалуци.

Суд БиХ одбио је жалбу Правобранилаштва Републике Српске на рјешење тог суда којим је Српској забрањено да блокира рачуне УИО БиХ с циљем наплате милионског дуга.

Ово је трећа жалба Правобранилаштва Српске коју је Суд БиХ одбио, тако да рјешење којим је Српској забрањена блокада УИО остаје на снази до 11. септембра.

Република Српска већ дуже од годину дана не успијева да наплати 28 милиона КМ дуга од УИО, иако има правоснажну пресуду. Разлог за то су жалбе које је УИО већ три пута улагала, а Суд БиХ их усвајао и обустављао извршење сопствене пресуде.