latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:45 ⇒ 15:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Разграничење једног дана мора бити на столу

Онај ко се суочава са тим шта се стварно дешава на Косову и Метохији мора да буде реалан ако жели да буде озбиљан и одговаран, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић, истакавши да за његову идеју разграничења није било подршке ни у земљи ни на Западу.
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug:/Димитрије Гол)

- Ако мислите да се праве неки дугорочни договори свакако ће једног дана то морати да буде на столу. И неки паметни људи ће то морати да ријеше. Жао ми је што у томе нисам могао да учествујем, био бих радостан да за добар дио јавности будем кривац, јер знам да бих тиме обезбиједио слободу, сигурност и безбједност за највећи дио Србије, чак и за наше грађане на КиМ - рекао је Вучић на сједници Конвента о ЕУ.

Нико, готово нико, то није желио да подржи, рекао је Вучић и додао да је то добро разумио.

- Људи хоће у 90 одсто случајева оно што им је срцу мило, у 10 одсто случајева оно што Запад тражи, а оних, који би жељели нешто што је стварни компромис, нема уопште. И кад сам ја почео о томе јавно да причам појавило се нешто таквих али у толико малом проценту да је било илузурно покушавати да то спроведете у дјело - истакао је Вучић.

С друге стране, додао је, био је тако жесток отпор западних сила које, како каже, сваки дан пита шта је њихово рјешење.

- И још га нисам добио и дуго га нећу добити. Појма немају шта ће са Косовом, ни са Косовом ни са било чим другим што се тиче Западног Балкана. Нешто би да предлажу али не знају шта ће. То говорим пред њима, не могу међу собом да се договоре - каже Вучић.

Једно говоре Њемци и Американци, друго Американци и Французи.

- Мени је ближе ово што говоре Американци и Французи. Сами не могу да се договоре ни око чега. Салвини (Италија) има своје рјешење, а Руси опет своје, а то је замрзнути конфликт - навео је он, пренио је Танјуг.

Вучић је рекао да се залагао за разграничење и имао довољно смјелости да јавно говори о томе, прихватајући, како каже, гњев јавности, посебно "њежних српских ушију" која не воле да чују оно што је реалност и другог дијела јавности који увијек жели да буде у сагласју са оним што Запад тражи и хоће.