latinica  ћирилица
10/06/2019 |  15:52 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Два милиона КМ за европски Борац

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће институције Републике Српске и град Бањалука подржати Фудбалски клуб Борац са два милиона КМ.

- Милион КМ ће бити уплаћен сада, а још милион КМ у наставку сезоне - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је нагласио да ће ФК Борац са овим финансијским средствима бити један од најстабилнијих фудбалских клубова у Премијер лиги БиХ.

Он је истакао да ће институције Српске учествовати и у рјешавању проблема у вези са дуговима Пореској управи Републике Српске који су настали у претходном периоду.

 Циљ подршке је да створимо услове да Борац изађе на европску сцену. Свједоци смо кретања које иде ка стабилизацији материјалних претпоставки за функционисање овог клуба - рекао је Додик.

Он је навео да су у том погледу остале одређене обавезе из прошлости које би требало да буду ријешене у року од 60 дана.

- Како бисмо изашли на европску сцену морамо имати перфектне финансије у клубу, а то подразумијева рјешавање ових нагомиланих проблема - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, навијачи никада нису напустили Борац, нити Бањалучани који су вјеровали у њега и вољели га и када му није ишло.

- Због те љубави одлучио сам да подржим клуб који ће бити на понос свих навијача и цијеле заједнице. То неће бити лако, али вјерујем да ћемо у наредне три или четири године створити Борац који ће бити респектабилан, не само на фудбалској сцени у БиХ него и шире - рекао је Додик.

Он је изразио задовољство радом садашње Управе клуба, те поручио да не треба да се бави прошлошћу и стварима које су незаконито урађене у претходном периоду.

- То је посао контролних органа, те их позивам да провјере све шта се дешавало и да адекватно процесуирају сваког ко је, евентуално, учествовао у незаконитим радњама - рекао је Додик.

Предсједник ФК Борац Вицо Зељковић захвалио је за подршку, наводећи да без тога не би било могуће стварање великог и здравог Борца.

Он је напоменуо да је Управа овог клуба урадила велики посао и направила предуслове за оно за шта се данас бори, а то је да се клуб постави на мјесто на које заслужује, те да буде прави амбасадор Републике Српске и Бањалуке.

- Успјели смо, уз подршку републичких органа, да до сада вратимо дуговања од око девет милиона КМ по разним основама и тиме смо ријешили 70 одсто свих проблема који су оптерећивали Борац у прошлости - рекао је Зељковић.

Када је ријеч о текућим обавезама клуба, Зељковић каже да у претходној сезони није направљена ниједна КМ дуга, те да се све обавезе редовно измирују.

- Дуговања из прошлости се односе на добављаче и друге повјериоце и износе око два милиона КМ, плус обавезе према Пореској управи - рекао је Зељковић.

Он је напоменуо да је сада рано причати о приходима од трансфера играча, јер треба постојати претпоставка за то и да је то један од циљева Управе клуба.

Нови тренер ФК Борац Бранислав Крунић рекао је да ће дати све од себе да овај клуб оствари очекивања која су пред њега постављена, те захвалио за подршку.

- Ова подршка даће нам вјетар у леђа да наставимо да се часно и поштено боримо на спортском терену, те да постижемо још боље резултате - навео је он.

Фудбалски клуб Борац освојио је титулу шампиона Републике Српске и изборио пласман у Премијер лигу БиХ.