latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Влада УСК уводи кућни ред за мигранте

О ситуацији са мигрантима и предузимању хитних безбједоносних мјера данас је расправљала Влада Унско-санског кантона.

Због погоршане Безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације, све већег прилива миграната и изостанка дјеловања институција виших нивоа власти, Влада УСК задужила је Министраство унутрашњих послова и Управу полиције да са међународним организацијама утврде кућни ред за мигранте смјештене у прихватним центрима у УСК.

Од свих институција затражено је хитно дјеловање. Министар унутрашњих послова кантона Нермин Кљајић састао се са представницима мјесних заједница у којима живи око 15 хиљада становника, а које су у близини привременог прихватног центра Бира.

- Од МУП-а Унско-санског Кантона, поред ових мјера и радњи, да се заједно сходно потписаним споразумима са осталим полицијским агенцијама тражимо да подузму у оквиру својих надлежности све мјере и радње, односно тог редукованог прилива миграната према подручју УСК. Од стране Жељезница Федерације захтијевамо да путем талго линије престану превозити илегалне мигранте према овом кантону - изјавио је Мустафа Ружнић, премијер Унско-Санског Кантона.

Мјештани кажу да у посљедњих седам мјесеци трпе тортуру од стране миграната, а куће су им обијане неколико пута. Захтијевају 24-часовно присуство полицијске патроле на подручју гдје се налази привремени прихватни центар Бира.

Будући да је на подручју УСК више од 5.500 миграната, многи од њих који нису у прихватним центрима биће смјешетни на нову локацију Вучјак, неколико километара од Бихаћа.

Појединости увођења кућног реда у привременим прихватним центрима и ограничење кретања мигрантима требало би да буду познате сутра.