latinica  ћирилица
10/06/2019 |  16:59 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Вулин: Међународна заједница није испунила обавезе

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас поводом 20 година од доношења Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, да међународна заједница није испунила обавезе из тог документа.
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије) -
Александар Вулин (Фото: Министарство одбране Србије)

Он је нагласио да су том резолуцијом прекинута непријатељства, али да суштински мир никада није наступио.

- Међународна заједница није испунила своје обавезе, 250.000 Срба се никада није вратило на своје огњиште, а њихова имовинска права се не поштују ни данас - навео је Вулин.

Вулин је навео и да је од доласка међународне заједнице до данас убијено више од 1.000 Срба на Косову и Метохији и да за то готово нико није одговарао, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Нико није кажњен за погром 2004. године, а 2008. године покушало се са признањем лажне државе Косово - подсјетио је Вулин.

Према његовим ријечима, Резолуција 1244 је документ којем се српски народ не може радовати, али мора тражити његово пуно спровођење.

- Резолуција која је наметнула туђу власт на делу наше територије, која је увела међународну заједницу тамо где би морали да буду наши судови, где би морала да буде наша држава је тешка резолуција за нас  рекао је Вулин.

Вулин сматра и да се међународна заједница у ових 20 година није добро понашала ни према Србији, ни према Србима, али ни према међународном праву.

- Да јесте, Резолуција 1244 била би спроведена и бар би злочини били кажњени, бар би елементарна људска права Срба на Косову и Метохији била сачувана и унапређена - оцијенио је Вулин.