latinica  ћирилица
10/06/2019 |  17:09 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

У Рогатици обиљежен завршетак радова на обнови ОШ "Свети Сава"

У школе у Републици Српској ове године биће уложено укупно девет милиона марака, истакла је министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић. Она је посјетила је ОШ „Света Сава“ у Рогатици гдје је свечано обиљежен завршетак обнове овог школског објекта уз подршку амбасаде Јапана у БиХ.

Од како је саграђена 1975. године у рогатичку основну школу није се значајније улагало па је замјена цјелокупне фасадне столарије и врата на учионицама представља велики поклон за ову школу, а за око 850 ђака топлије учионице и боље услове за учење.

Пројекат су финансирали Влада Јапана и Министарство просвјете Републике Српске. Влада Јапана је кроз своје пројекте финансирала реновирање више од 200 школа у Српској, истакао је амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото.

Сваки вид улагања у инфраструктуру значи боље услове за школовање наше дјеце, истиче ресорна министарка Српске и подсјетила да је Влада на прошлој сјединци усвојила план инвестиција у школе у читавој Републици Српској у виједности од 1,8 милиона КМ.

- Са грантом предсједнице Српске Жељке Цвијановић, као и са Владом Србије, инвестиције у школе ће изностити девет милиона марака - додала је Тривићева.

Притом, фокус ће бити на стратешким инвестицијама, као што су реконструкције кровова, обнове столарије и замјена мокрих чворова. Управо замјена мокрих чворова је приоритет и рогатичке основне школе у којој би за који дан требало да почне и реконструкција равног крова за који је Влада Српске обезбиједила 100 хиљада марака.