latinica  ћирилица
10/06/2019 |  17:23 ⇒ 11/06/2019 | 07:29 | Аутор: СРНА

Сахрањен Спасоје Ковачевић

Предсједник Скупштине Савеза логораша Републике Српске и Удружења логораша регије Бирач Спасоје Ковачевић сахрањен је данас на градском гробљу у Братунцу.
Сахрањен Спасоје Ковачевић - Фото: СРНА
Сахрањен Спасоје КовачевићФото: СРНА

Сахрани је, осим родбине и пријатеља, присуствовао велики број грађана овог мјеста, међу којима и неколико десетина логораша из Српске, а међу њима и неколико оних који су били заточени у злогласном логору "Силос" у Тарчину код Хаџића гдје је Ковачевић преживио тортуре и мучења у периоду од јула 1992. до 28. октобра 1993. године, када је размијењен.

Опраштајући се од изненада преминулог Ковачевића, предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић подсјетио је да је Ковачевић један од оснивача Савеза, вишегодишњи активиста и борац за сазнање истине о српским старадњима у логорима, те за правду, односно одговорност починилаца злочина над Србима у бројним логорима у посљедњем рату.

- Ковачевићев оптимизам и ентузијазам у борби за истином и правду може и треба да послужи свима који се баве питањима страдања и истрага о почињеним ратним злочинима - рекао је Дукић, истичући да је Ковачевићева смрт ненадокнадив губитак за логораше.

Ковачевић је преминуо синоћ око 20.00 часова у 64. години у Братунцу, а јуче је на изборној скупштини поново био изабран за предсјеника Удружења логораша регије Бирач.

Ковачевић је био затворен у логору "Силос" у Тарчину код Хаџића од јула 1992. до 28. октобра 1993. године, када је размијењен.

Након рата, у егзодусу сарајевских Срба стигао је у Братунац, гдје се настанио и радио у Удружењу логораша залажући се за доказивање истине о страдању Срба, подизање оптужница и процесуирање починилаца злочина и тортуре над српским логорашима, као и остваривање права логораша.

Био је супруг, отац двоје дјеце и дјед четворо унучади.