latinica  ћирилица
10/06/2019 |  17:59 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

СМ: У ЕУ се извози 39 одсто пољопривредних производа

БиХ извози у ЕУ 39 одсто пољопривредно-прехрамбених производа, 35 одсто ових производа извози у земље Цефте, у Турску око 18 одсто, у земље Ефте два одсто, а у остатак свијета шест одсто пољопривредно-прехрамбених производа.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Савјет министара у техничком мандату усвојио је на данашњој сједници Анализу трговинске размјене пољопривредно-прехрамбених производа за период 2014 - 2018. године, према којој је извоз ових производа током протеклих година до 2018. године биљежио позитивна кретања и имао стални тренд повећања, а вриједност увоза благо је смањивана.

У информацији се наводи да је дефицит и даље остао веома висок, те да још није мањи од двије милијарде КМ, као и да је у прошлој години остварена вриједност извоза од 828 милиона КМ, а увоза три милијарде КМ, саопштено је из Савјета министара.

У укупној трговини БиХ са иностранством у 2018. години, увоз пољопривредно-прехрамбених производа има удио око 16 одсто, док је удио извоза пољопривредних производа у укупном извозу тек око седам одсто.

Најзначајнији производи који су заступљени у извозу су масти, уља, воће, млијеко и млијечни производи, односно производи од шећера и шећер, те производи на бази житарица и брашна, вода, поврће, производи млинске индустрије и месо.

Савјет министара утврдио је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања додатног протокола седам о рјешавању спорова Споразума о измјени и приступању Централноевропском споразуму о слободној трговини /Цефта 2006/.

Циљ додатног протокола је унапређење система рјешавања спорова између чланица Цефте и пружање боље могућности заштите легитимних трговинских интереса земаља.

Приједлог основа биће упућен у даљу процедуру Предсједништву БиХ.

Савјет министара усвојио је годишњи програм за заштиту потрошача у БиХ за ову годину.

Ријеч је о цјеловитом документу који креира политику заштите потрошача, дефинише приоритете, одређује мјере за њихово остварење у том периоду, те утврђује носиоце активности за испуњење планираних циљева и задатака.

На данашњој сједници донесена је и Одлука о допуни тарифе административних такси, којом се први пут успоставља регистар и евиденција за дуванску индустрију, чиме се доприноси уређењу ове привредне гране и сузбија црно тржиште.

Висина таксе је од 100 КМ, колико износи накнада за упис извозника, до 150.000 КМ за упис увозника у Регистар извозника и увозника дуванских производа или за упис у Регистар велепродаје дуванских производа, док за упис или брисање из одговарајућих регистара висина такси износи од 100 до 3.000 КМ.

Савјет министара је донио одлуку о овлаштеним тијелима за оцјењивање усаглашености за производе заштићене ознаком поријекла, географског поријекла и гарантовано традиционалног специјалитета.

Доношењем ове одлуке омогућава се домаћим произвођачима несметан процес заштите ознака прехрамбених производа у БиХ.