latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:09 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Дачић: Дијалог једина алтернатива за српски и албански народ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је данас на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку Приштину да укине таксе на робу из централне Србије и да се врати дијалогу с Београдом.
Ивица Дачић - Фото: РТС
Ивица ДачићФото: РТС

- Још једном позивам Приштину да укине неразумне таксе и да се врати дијалогу, јер то је једина алтернатива за српски и албански народ. Србија је спремна да путем преговора дође до трајног решења - рекао је Дачић.

Он је истакао и да Србија чини све да се ситуација на Косову и Метохији нормализује и да је Београд чврсто увјерен да разговори представљају једини пут за рјешавање свих отворених питања.

- Међутим, наша преданост дијалогу и конструктивно залагање за изналажење одрживог и компромисног решења за питање Косова и Метохије у овом тренутку очигледно није довољна за наставак дијалога - рекао је министар спољних послова.

Дачић је напоменуо и да Београд нема партнера за озбиљан и одговоран дијалог, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- На обе стране, и на Београд и на Приштину, сада се апелује да наставе преговоре и тако се релативизује одговорност за блокаду дијалога, иако је та одговорност само на страни Приштине. Јер, како да се преговара ако, уместо да уклања препреке, друга страна чини све да подигне нове? - навео је он.

Дачић је подсјетио и да је прије двије недјеље на сјеверу Косова и Метохије спроведена такозвана "операција у оквиру борбе против корупције и организованог криминала".

- Србија подржава борбу против организованог криминала на целој својој територији, али дуге цеви, употреба прекомерне силе и телевизијски спектакл који су пратили ову акцију указују на то да је њен циљ био нешто сасвим друго - рекао је он.

Дачић је навео и да је њен прави циљ био застрашивање преосталог српског становништва, а да је у ту сврху кориштено више од 70 борбених возила.

- Срби су током акције брутално пребијани, док су Албанци привођени без употребе било какве принуде. И уколико оваква недопустива акција прође без широке осуде, укључујући и осуду од стране овог високог тела, она ће испунити свој прави циљ, а то је застрашивање и угњетавање српског становништва на Косову и Метохији - рекао је он.

Дачић је подсјетио и да од бруталности и хапшења овог пута нису били поштеђени ни двојица службеника УНМИК-а, који нису пружали никакав отпор, нити су били наоружани.

- Ваљда је сада свима јасно колико смо данас далеко од стабилне и безбедне ситуације на Косову и Метохији која не би захтевала пажњу овог тела - рекао је он.

Дачић сматра и да "ризик од погоршања ситуације на терену може вишеструко да кошта" а да, како је навео, у контексту свих дешавања у протеклом периоду нико не жели да преузме тај ризик.

- Желим још једном да пред највишим телом светске организације упозорим да, према нашим сазнањима, приштинске власти спремају напад на север Косова и Метохије - рекао је он.

Дачић је напоменуо и да жели да сви у Савјету безбједности УН буду свјесни и зауставе приштинску ратну машинерију прије него што изазове ново крвопролиће.

- И да вас подсетим да је задатак КФОР-а да заштити мир и безбедност свих, па и Срба на Космету. И тражим од вас одговор хоћете ли то да учините или не, пошто сам сигуран да можете. Молим вас да веома озбиљно схватите моје упозорење - рекао је Дачић.

Он је поновио и да је наставак мандата УНМИК-а од кључног значаја за судбину многих људи на Косову и Метохији.

- Србија је уверена да Мисија мора у потпуности да остане ангажована по свим питањима од значаја за доследно спровођење задатих циљева, у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом - рекао је он.