latinica  ћирилица
10/06/2019 |  18:33 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Иванцов: ОХР поткопава владавину права

Високи представник каже да је одлука ВСТС-а погрешна иако је донесена у складу са законом, и то је погрешно. Независност је кључ за правосуђе, а ОХР поткопава владавину права, рекао је у интервјуу за Н1 руски амабасадор у БиХ, Петар Иванцов.
Петар Иванцов  (Фото:ba.n1info.com) -
Петар Иванцов (Фото:ba.n1info.com)

Интервју преносимо у цијелости:

Амбасада Руске Федерације у БиХ у саопштењу за јавност је навела да је непријатно изненађена изјавом Канцеларије високог представника (ОХР) у вези с покушајима поткопавања угледа правосудних тијела БиХ, односно ВСТС-а и његовог предсједника?

Да ли БиХ треба модерно, професионално и независно правосуђе? Одговор је да. Сви ми желимо дјелотворан, цивилизован и без корупције систем правосуђа. Како ићи напријед у реформи правосуђа? То требају радити локалне стране, парламентарци уз помоћ међународних актера, ако је то потребно. Али високи представник каже да је одлука ВСТС-а погрешна иако је донесена у складу са законом, и то је погрешно. Независност је кључ за правосуђе, а ОХР поткопава владавину права.

Како ОХР поткопава владавину права?

ОХР се уплео у функционисање институције - ВСТС-а. Замислите да амбасадор било које државе у САД-у каже да је оно што ради тужилац у Америци погрешно - увјерен сам да би био избачен из државе за неколико мјесеци, ако не и брже. Како се може десити да се страна институција укључује у унутрашње питање? Судије и тужиоци БиХ требају рећи шта је погрешно, а шта је исправно у складу са законима. Вјерујем да је тако и урађено.

Зашто Русија често не подржава заједничку изјаву ПИК-а?

Три су основне ствари у вези са Дејтонским споразумом. То су интегритет и суверенитет БиХ, друго - једнака конститутивност народа и посебе надлежности два ентитета. То су три стуба Дејтонског споразума. То је оно што ми пратимо када разговарам на састанцима ПИК-а. Сваки од та три конститутивна народа имају своје позиције и потребе. Не сусрећу се увијек на заједничком језику. ХДЗ јавно траже реорганизацију. На Шестом конгресу СДА се говорило о реорганизацији БиХ и то су говорили на други начин од ХДЗ-а, а нагласка је био на укидању етничког нивоа. Додик говори о чињеници да је Република Српска радни ентитет који има своју структуру владе и који може функционисати као независан. Све три ствари се могу критиковати као антидејтонске, али морамо схватити да имају велике разлике између аспирација и конкретних дјела. Срби у БиХ гледају у правцу своје мајке Србије, Хрвати у правцу мајке Хрватске, а Бошњаци, разумљиво, окрећу се муслиманским земљама, првенствено Турској.

Зашто кажете да БиХ није мајка кад смо сви рођени у њој?

Али тако они виде.

Јесте ли сигурни?

Ту се не ради о мени, тако је виде.

Шта то има Додик, а немају други политичари, првенствено у Републици Српској?

Причам са свима, али Додик је предсједавајући Предсједништва БиХ. Разговарао сам са Говедарицом (предсједник СДС-а, оп. аут.) али он није био дио институционалне структуре БиХ. Разговарао сам и са Изетбеговићем, Џаферовићем, Човићем, Комшићем...У чему је проблем?

Јесте ли утицали на став Човића у вези са НАТО-ом? Има ли руског утицаја у БиХ?

Ми не функционишемо тако и не користимо термин утицај. Ми сарађујемо. Неки други своје проблеме оправдају са руским утицајем. Човић је поставио питање Изборног закона и кажу то је руски утицај. Додик је побиједио на изборима - руски утицај.

Зашто сте подржали инцијативу за успоставу резервног састав МУП-а Републике Српске?

Рекао сам да је то било у складу са законом и било је транспарентно.

Извор: Н1