latinica  ћирилица
10/06/2019 |  19:18 ⇒ 22:43 | Аутор: АТВ

Окружно тужилаштво тражи да инспекторе препознају они које су хапсили

Истрага убиства Бојана Копрене у Колима код Бањалуке 2014. године постаје апсурдна. Бањалучко окружно тужилаштво бави се поступањем инспектора Управе за организовани криминал у цијелом случају, а не осумњиченима за убиство, тврди за АТВ извор близак истрази.
Тужилаштво  (Фото:atvbl.com) -
Тужилаштво (Фото:atvbl.com)

Да ствар буде гора, чак би тужилац да инспектори иду на препознавање и то ни мање ни више него пред осумњичене. А све је почело прошле године. Након велике потраге и бројних истражних радњи, 18. јуна 2018. године ухапшена су браћа Бошко и Богдан Диљевић.

Управа за организовани и тешки криминалитет поднијела је извјештај и спровела ухапшене у тужилаштво. Тада су чак имали и наредбу тужилаштва о спровођењу истраге против НН лица за убиство Бојана Копрене из децембра 2017. коју потписује Татјана Нинковић.

Али, без обзира на све доказе које су прикупили инспектори, Диљевићи су одмах пуштени на слободу, а како извор АТВ-а тврди, кључни разлог за ту одлуку тужилац је нашао у чињеници да није пронађено тијело Бојана Копрене.

Истрага је настављена искључиво због проналаска оружја и тијела, док је запаљени аутомобил Бојана Копрене пронађен два дана након што је пријављен његов нестанак.

Да су поступајући тужилац Татјана Нинковић, као и тадашњи замјеник окружног тужиоца Зоран Булатовић, одбили да приме ухапшене Диљевиће, констатовао је и МУП у притужби на рад тужиоца, коју су поднијели ВСТС само пар дана након сто су осумњичени пуштени на слободу.

У тој пријави је још, како сазнајемо, наведено да је поступајући тужилац Татјана Нинковић, након што је на протокол бањалучког тужилаштва достављен извјештај против Диљевића, телефоном позвала и упозорила кључног свједока да ће свој исказ дати управо у присуству осумњичених, што није пракса ниједне правосудне институције у БиХ, и изазвала је страх код свједока.

АТВ сазнаје и да је тај свједок без знања полиције вођен на полиграф у Федерални МУП.

Извор АТВ-а тврди да је недуго након те пријаве, тужилаштво одлучило да покрене истрагу против инспектора које терете да су изнудили исказ на штету Бошка Диљевића.

Прије три дана доставили су позиве инспекторима да фактицки иду пред оне које су прошле године хапсили. Тужилац у овом случају је Гордана Мијатовић. О свему се Окружно јавно тужилаштво није оглашавало, и то, како су АТВ-у поручили, јер поступајући тужилац данас није био у тој институцији. Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Окружном јавном тужилаштву Бањалука против Диљевића су поднијели Извјештај с прикупљеним доказима, због сумње да су 7. јула 2014. године у бањалучком насељу Буквалек убили Бојана Копрену. Велику претрагу терена МУП Републике Српске организовао је и крајем децембра 2014. у којој је учествовало више од 150 припаднике полиције, мјештана и ловаца.