latinica  ћирилица
10/06/2019 |  22:10 | Аутор: СРНА

Цијене нафте у паду

Цијене нафте данас су у паду за више од један одсто пошто трговинске тензије између САД и Кине и даље пријете да угрозе потражњу за сировом нафтом, док Саудијска Арабија и Русија тек треба да се сагласе да ли ће продужити са ограничењем производње црног злата.

У Лондону је цијена сирове нафте "брент" мања за долар или 1,6 одсто и сада је 62,29 долара по барелу.

У Њујорку је цијена барела свијетле сирове нафте пала за 73 цента или 1,4 одсто и износи 53,26 долара.

Амерички предсједник Доналд Трамп изразио је спремност за увођење нове рунде царина на робу увезену из Кине уколико не буде постигнут трговински договор са кинеским предсједником Си Ђинпингом на самиту групе Г20 касније током овог мјесеца.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да је Кина отворена за додатне трговинске разговоре са Вашингтоном али ништа није објављено о могућем сусрету Си Ђинпинга и Трампа.

Саудијски министар енергетике Халид ал Фалих рекао је данас да је Русија једини извозник нафте који који још није донио одлуку о потреби да се продужи договор постигнут између произвођача.

Организација произвођача и извозника нафте /ОПЕК/ и неке земље које нису чланице, укључујући Русију, ограничиле су дневну производњу од почетка године како би утицали на раст цијена овог енергента.

ОПЕК планира касније током мјесеца или почетком јула да донесе одлуку о томе да ли ће и даље ограничавати дневну производњу нафте.