latinica  ћирилица
11/06/2019 |  07:25 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Хитна сједница Предсједништва БиХ због мигрантске кризе

Због мигрантске кризе данас ће бити одржана хитна сједница Предсједништва БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да нико неће поставити војску на граници између Републике Српске и Србије како би био спријечен улазак миграната.

Додик је рекао да је већ одржана сједница посвећена том проблему, на којој је закључено да треба да буде сачињен цјеловит план и дат задатак Савјету министара да то учини, али ништа није урађено. 

- Савјет министара, који је требало да буде рјешење за мигрантску кризу постао је додатни проблем, јер није ништа учинио. Заказао сам сједницу Предсједништва БиХ, али мислим да ће то бити јалова прича која неће дати никакав резултат, јер немамо Савјет министара који би могао нешто оперативно да уради. Уставом је предвиђено да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва, а ми немамо никакав помоћни орган - рекао је Додик

Истакао је да постоје захтјеви да снаге Фронтекса заузму дио границе БиХ, али да се показало да је то могуће само на граници са Хрватском, јер је то немогуће на граници са земљама које нису чланице ЕУ. 

Хрватске власти су на граничном прелазу Маљевац према БиХ поставиле ограду, а темељи за постављање ограде направљени су и на граничним прелазима Гејковац и Пашин Поток.