latinica  ћирилица
11/06/2019 |  09:42 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Информацију о безбједности; Наставак засједања о подстицајима у привреди

Народна скупштина Републике Српске сутра ће наставити пету редовну сједницу разматрањем Приједлога закона о подстицајима у привреди Српске. Данас је размотрена Информација о стању безбједности у Републици Српској у 2018. години и прва четири мјесеца 2019. године.

Ток данашње расправе:

19.30 - Посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Максим Скоко сматра да ће усвајањем Приједлога закона о подстицајима у привреди бити створени услови за повећање плата у привреди.

18.40 - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да је циљ Приједлога закона о подстицајима у привреди Републике Српске стварање повољнијих услова за повећање плата запослених у реалном сектору, прилив инвестиција, те привредни раст и запошљавање.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић нагласио је да је наведено законско рјешење добра помоћ послодавцима да ријеше дио проблема, што би требало да доведе до повећања плата.

17.50 - Посланици Народне скупштине Републике Српске расправљају о Приједлогу закона о подстицајима у привреди Републике Српске - по хитном поступку.

17.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је на затвореном дијелу сједнице информацију о безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године, у којој се наводи да је МУП све задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине, упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца.

17.30 - Дио сједнице Народне скупштине Републике Српске који је затворен за јавност о информацији о стању безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године настављен је након редовне паузе завршном ријечју министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

15.20 - Дио сједнице Народне скупштине Републике Српске који је затворен за јавност и у оквиру којег се разматра информација о стању безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године биће настављен након редовне скупштинске паузе завршном ријечју министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача о тој тачки дневног реда.

Након информације о стању безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године, у којој се наводи да је МУП Српске све послове и задатке реализовао професионално и коректно, у интересу безбједности грађана и њихове имовине упркос огромном притиску и нападу одређених група и појединаца, посланици би требало да разматрају Приједлог закона о подстицајима у привреди - по хитном поступку.

Циљ овог приједлога је обезбјеђивање услова за спровођење свеобухватне реформе пословног окружења, те стварања повољнијих услова за повећање плата запослених у реалном сектору.

11.50 - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је до 30. јуна продужен рок за пријаву борачких категорија за рјешавање стамбеног питања.

- Влада Републике Српске опредијелила се да настави програм збрињавања борачких категорија и зато смо продужили рок за пријаву - рекао је Милуновић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић нагласио је да ће Влада Српске уложити додатна средства за одржавање канала и продубљивање корита ријека, да би биле спријечене поплаве.

Он је позвао представнике локалних заједница да припреме пројекте значајне за одржавање канала и насипа.

11.10 - Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да подржава доношење законског рјешења које ће овдашњим полицајцима при одласку у пензију обезбиједити боље услове.

Лукач је навео да ће то бити предмет разговора у Влади, признавши да су услови за одлазак у пензију полицајаца много неповољнији него у Федерацији БиХ.

- Надам се да ће разговори са синдикатом и Владом омогућити полицајцима да имају повољније услове при одласку у пензију, а посебно они који су у протеклом рату учествовали у одбрани Српске. Надам се ће то буџет моћи да подржи - рекао је Лукач, одговарајући на посланичка питања током скупштинске тачке Актуелни час.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић истакао је да је у претходном периоду рађено на ревитализацији Фабрике мотора специјалне намјене са Пала, али да је та фирма, нажалост, изгубила стратешку позицију коју је раније имала у области намјенске индустрије.

- Дио опреме може послужити за металску производњу, али проблем је што није пронађен стратешки партнер - рекао је Ђокић.

Када је ријеч о неисплаћивању накнада Српској и њеним општинама за потопљено земљиште, Ђокић је навео да се са Владом Србије настоји ријешити то питање.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић истакао је да је Влада Српске реаговала када је ријеч о рјешавању проблема фирме ХПК Драксенић код Козарске Дубице.

- Ова фирма је дошла у проблем због поремећаја на глобалном тржишту шећера. Урадили смо репрограм обавеза те фирме, уплатитили 300.000 КМ и договорили са институцијама из Србије да се обезбиједи довољно кукуруза да би то предузеће могло да ради. Надам се да ће проблеми бити превазиђени - рекао је Пашалић одговарајући на питања посланика опозиције да у тој фирми без посла остаје 170 радника.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић навела је да ресорно министарство у оквиру својих надлежности улаже напоре да се ријеши проблем загађења земљишта отровним пираленом у Пословној зони фирме Инцел код Бањалуке.

- Зона Инцел је мјесто које треба посебно опсервирати - рекла је Голићева и додала да треба радити на томе да се загађено земљиште доведе у пређашње стање, иако је то комплексно питање.

Када је ријеч о плутајућем и кабастом отпаду у ријеци Врбас и на подручју Хидроелектране Бочац, Голићева је нагласила да је рјешавање тог проблема једно од приоритета, те да је то заједнички проблем оба ентитета.

- Управо се одржава састанак у ХЕ Бочац на коме су све заинтересоване стране, стручњаци за питање вода, екологију, инспекцијски органи. Они се баве анализом тог питања. Отпад долази у Бочац долази из Доњег Вакуфа и треба изградити мрежу да се он прикупи. А, када је ријеч о жутој мрљи која се недавно појавила и узнемирила грађане, анализе релеватних институција су утврдиле да је вода за пиће у Бањалуци исправна - навела је Голићева.

11.03 - Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало рекао је новинарима да за јавност не би требало да буде затворен дио сједнице на којем ће бити разматрана информација о стању безбједности у Српској у 2018. години и прва четири мјесеца ове године, зато што је овај документ МУП званично објавило.

- Информација је већ објављена и зато нема разлога да дио сједнице буде затворен за јавност. Самим тим околности су промијењене, иако је ПДП раније био мишљења да би сједница требало да буде затворена за јавност - рекао је он.

................................................................................................................................

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о допуни Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Републике Српске - по хитном поступку и Приједлог закона о измјени Закона о банкама Републике Српске - по хитном поступку.

Народна скупштина би требало да разматра и Приједлог закона о социјалном становању Републике Српске.