latinica  ћирилица
11/06/2019 |  09:54 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Филм о Кошарама поново пробудио нацију

Дарко Анђелковић /41/ из Рашке, један од хероја са карауле Кошаре на Косову и Метохији за вријеме НАТО агресије 1999. године на СР Југославију, изјавио је да је документарно-играни филм "Ратне приче са Кошара" помогао да се поново нација пробуди и види једну нестварну причу о одбрани отаџбине.
Дарко Анђелковић - Фото: РТС
Дарко АнђелковићФото: РТС

- Имали смо против себе далеко надмоћнијег непријатеља. НАТО војнике, Шиптаре, стране плаћенике и муџахедине који су помагали албанским терористима. На ливади од 60 метара бранили смо Србију - присјећа се Анђелковић.

Анђелковић је за "Вечерње новости" рекао да је посебно битно за млађе генерације да виде како је на Кошарама одбрањена отаџбина и да сутра буду спремни да је бране, ако је неко опет нападне.

Он истиче да су се он и његове колеге радо одазвали да буду данас у Бањалуци на промоцији филма "Ратне приче са Кошара", аутора Слађане Зарић, јер су чули да, како је рекао, у овом крају има већих Срба него у Србији.

- Филм је веома гледан, а гледаност је већ отишла на више од пет милиона. Успјели смо да послије двије деценије нашој нацији прикажемо шта се стварно догодило на Кошарама - каже Анђелковић.

Говорећи о животу хероја са Кошара након двије деценије, Анђелковић наводи да, нажалост, већина њих живи на ивици егзистенције и многи се лијече о свом трошку, додавши да се данас преживјели хероји међусобно помажу и воде бригу о социјално најугроженијим.

- Ти људи са Кошара су били заборављени, али, ево, након двије деценије добили смо медијски простор да кажемо шта се тамо десило. Подижемо ускоро и споменик на Дедињу у Београду за 108 страдалих сабораца - истакао је Анђелковић.

Он је навео да се сјећања на битку све више враћају како стари.

- Почели смо да се окупљамо и на трибинама. Имамо Дан хероја са Кошара - 14. јун и Дан херојске 125. моторизоване бригаде - 20. септембра. Битно је да смо добили обећање предсједника Србије да ће хероји са Кошара добити споменице и имати право на здравствено осигурање и новчана средства на мјесечном нивоу и да ће се све то регулисати кроз законе - рекао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, занимљиво је да нико од преживјелих хероја није остао у Војсци, па чак ни официри који су понос Србије и који су их водили кроз рат.

- Сваки дан на Кошарама је био посебан и носио своју причу. Најтежи дан је када изгубите у рату пријатеља, саборца, брата који је сваки дан био са тобом раме уз раме. Свака смрт је биљег на души нас преживјелих, а 108 их је погинуло. Не жалећи животе бранили смо светињу. Нашу државу. Знали смо да је иза нас Србија и да не смијемо да попустимо ни милиметар - истакао је овај херој.

Анђелковић је познат и по томе да је иницијатор да се прошле године војнику и хероју са Кошара Зорану Мијатовићу у мјесту Лешак на Косову и Метохији подигне споменик.

То је једини споменик херојима са Кошара направљен на Косову и Метохији.