latinica  ћирилица
11/06/2019 |  10:08 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Лавров: Прогласити нуклеарно оружје неприхватљивим

Предсједници Русије и САД требало би да заједно прогласе да употреба нуклеарног оружја није прихватљива, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Он је током међународног форума "Примакова читања" истакао важност тога да Русија и САД умире остатак свијета и усвоје заједничко саопштење на високом нивоу о томе како се у нуклеарном рату не може побиједити и да је због тога тако нешто неприхватљиво и недопустиво.

Лавров је подсјетио да су лидери САД и Совјетског Савеза раније говорили сличне ствари, јавио је ТАСС.

- Не разумијемо зашто они не би могли сада да потврде такав став. САД разматрају наш приједлог - истакао је руски министар спољних послова.

Коментаришући недавно саопштење Пентагона у којем се позива на покретање дијалога са Русијом, Кином и Сјеверном Корејом, са циљем смањења ризика сукоба уз употребу нуклеарног оружја које не би изазвале САД, Лавров је напоменуо да је то саопштила државна војна служба и да се ради о новој нуклеарној доктрини која је значајно смањила праг употребе нуклеарног оружја.

Лавров је додао да је Москва изнијела низ приједлога у вези са питањима стратешке стабилности у контактима са Вашингтоном на нивоу лидера, министара и помоћника предсједника, али да до сада није добила одговор од САД.