latinica  ћирилица
11/06/2019 |  11:52 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Конкретна сарадња са ММФ-ом чека нову власт

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда и шеф Мисије ММФ-а за БиХ Мартин Петри констатовали су данас у Сарајеву да је формирање власти и даље приоритетна тема у БиХ, али и предуслов за наставак спровођења планираних реформи у оквиру аранжмана са ММФ-ом.
Беванда-Петри - Фото: РТРС
Беванда-ПетриФото: РТРС

Беванда је информисао делегацију ММФ-а о томе да је Савјет министара до сада усвојио двије кварталне одлуке о привременом финансирању, јер буџет за ову годину није усвојен, што је посљедица непотпуног формирања власти, саопштено је из Министарства финансија и трезора.

Наглашено је да се у складу са Законом о финансирању институција БиХ током примјене привременог финансирања институција БиХ реализују само текући расходи неопходни за функционисање институција, док се сервисирање спољног дуга врши у складу са отплатним планом и усвајање буџета за 2019. годину нема утицаја на то.

Саговорници су се сагласили да ће разговори о будућој сарадњи бити много конкретнији након што буде окончан процес формирања власти у БиХ, како би се о новим пројектима одлучивало у пуном капацитету.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди, као и његов насљедник Ендрју Џевел, који ће дужност преузети од августа, и коме је Беванда пожелио успјех у раду и отвореност за будућу сарадњу.