latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:03 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Јукићева одговорила Комшићу: Био деконцентрисан

Потпредсједница ВСТС БиХ Ружица Јукић одговорила је хрватском члану Предсједништва Жељку Комшићу који је реаговао након њеног писма члановима Предсједништва БиХ.
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com) -
Ружица Јукић (фото: ba.n1info.com)

Одговор Ружице Јукић преносимо у цијелости:

Члан Предсједништава БиХ, господин Комшић је вјеројатно био деконцентрисан док је читао моје обраћање Предсједништву Босне и Херцеговине.

У њему се није тражило његово мишљење да ли ми у ВСТС БиХ имамо подршку "грађана" и страних грађана у БиХ, него је била информација да високе правосудне функционере државе БиХ приводе странци у своје амбасаде у тзв. гумене и стаклене собе, гдје их под специјалним третманом упућују што треба да раде, од тог кога бирати, кога осудити и слично.

Ту је била бит моје информације.

А не да се информишем, баш код господина Комшића, о легалности подршке. Било би неумјесно с моје стране и цинично да са баш њему обратим и тражим мишљење о подршци народа, вјерских заједница и слично. Он је постао симбол непринципијелне подршке за функцију коју обавља.

Мене је бирала струка која зна шта су закони и законска процедура.

Очекивала сам од једног најгласнијег медијског патриоте да покаже интересовање и затражи истрагу о томе да се у стране амбасаде приводе носиоци правосудних функција, државе на чијем је он челу, иако са упитним легитимитетом.

Рачунала сам на његов патриотизам. Из овога обраћања господина Комшића се да закључити да он подржава да држави, у којој је он на челу, стране амбасаде диктирају кадровску политику и саме пресуде.

То срамотно мијешање и понижавање државе у којој су амбасаде само гости, била је јавна тајна до сада. Ово са собама гуменим и стакленим је само крунски доказ, докле је то далеко отишло.

Наравно да од власника тих соба не очекујем подршку.

Али моје је да упознам са том истином Предсједништво БиХ, јер је једино за сада тијело које је у функцији након избора.

Упозната ће бити и Европска комисија.

Избјегавам за сад упорно стране медије, да им дам интервју и појасним све те процесе.

Поштујем функцију коју обављам и поштујући функцију чланова Предсједништва БиХ сам се и обратила њима. Очигледно је да члан Предсједништва и ја немамо исти поглед на суверенитет државе чији смо носиоци функција. Он одобрава гумене и стаклене собе, ја не. Можда би у том вазалском менталитету одобрио сутра да нас стране амбасаде одводе у своје државе на испирање мозга и враћање да радимо у њиховом интересу.

Значи, још једном господине Комшићу, водећи медијски патриото - приводе Вам носиоце правосудне функције у амбасаде и дају им налоге како да поступају и Ви прешућујете то и скрећете на тему подршке "грађана".

Ако је немам од оних, што их је министар Мектић скупио пред ВСТС, ја сам поносна.

Тај игроказ је стварно избламиран до максимума. Особа која треба бити у затвору, ради покушаја подмићивања предводи "грађане" у борби за поштено правосуђе.

То је бит мог обраћања. На Вама је да поштујете функцију коју обављате како мислите да треба. Ако сте за тај модел, реците јавно да је независно правосуђе оно које се води из гумених и стаклених соба појединих амбасада.

Ја то сматрам крајње понижавајућим, како по те особе, по њихове функције и коначно по саму државу БиХ, наводи се у одговору Ружице Јукић.