latinica  ћирилица
11/06/2019 |  12:56 | Аутор: СРНА

Захтјев за хитну сједницу Представничког дома

Посланици парламента БиХ, њих 14, поднијели су данас захтјев за сазивање хитне сједнице Представничког дома о ситуацији у правосуђу - обавезама из препорука Европске комисије, те информацији Савјета министара у техничком мандату о управљању масовним приливом миграната у БиХ, као и безбједносној и хуманитарној ситуацији на подручју Унско-санског кантона.
Представнички дом БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом БиХФото: РТРС

У захтјеву посланика наведено је да се у мишљењу Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ посебан сегмент препорука односи на реформе у правосуђу.

Потписници истичу да правосуђе треба да буде политички независно, али не и недодирљиво.

- Никаква блокада рада парламента, без обзира на разлог, не смије бити препрека да буде сазвана хитна сједница на којој ће бити јасно да ни међу политичарима, исто као ни међу носиоцима правосудних функција, нису сви исти. Највише законодавно тијело има право, али и обавезу да расправља о овом, за друштво, веома важном питању, те донесе одговарајуће закључке - наведено је у образложењу захтјева.

У захтјеву се додаје да је недавни случај у вези са предсједником Високог судског и тужилачког савјета Миланом Тегелтијом само један од повода за сазивање хитне сједнице.

- Бројни су примјери неефикасности, погодовања, политички усмјерених процеса и других неправилности који су повјерење у правосуђе свели на најнижи ниво - пише у образложењу захтјева, који је потписало 14 посланика у овом дому.

Саша Магазиновић из СДП-а, један од потписника захтјева, рекао је да су проблеми у функционисању правосудних институција у БиХ попримили и пажњу међународне заједнице, преноси ТВ Н1.

У захтјеву је наведено да је у БиХ и даље повећан прилив миграната, што је посебно видљиво у првим мјесецима ове године, са тенденцијом изразитог пораста у наредном периоду.

- Рута кретања миграната кроз БиХ у највећој мјери завршава у Унско-санском кантону, у Бихаћу и Великој Кладуши, гдје су формирани привремени прихватни центри. Све чешћи обрачуни миграната и други облици нарушавања безбједносне ситуације захтијевају хитно реаговање институција, а парламент БиХ има обавезу да, у складу са овлаштењима, расправља о овом питању и допринесе конкретном дјеловању институција на нивоу БиХ - напомиње се у захтјеву.

Захтјев су потписали и посланици Нермин Никшић, Бранислав Бореновић, Драган Мектић, Јасмин Емрић, Нада Младина, Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Едита Ђапо, Енвер Биједић, Мира Пекић, Мирсад Кукић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.