latinica  ћирилица
11/06/2019 |  13:05 ⇒ 24/07/2019 | 11:59 | Аутор: Независне

Голић: Неколико локација у Инцелу загађено пираленом

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да загађења пираленом постоје на неколико локација у пословној зони у бањалучком "Инцелу", те очекује да ће за двије седмице бити познати резултати анализе 40 узорака земљишта.

Постоји рјешење за тај проблем, али је, каже, то скуп процес асанације тла.

Одговарајући на питања посланика на почетку данашње сједнице Народне скупштине Републике Српске, нагласила је да је у пословној зони Инцел некада радила хемијска индустрија те да је то мјесто које треба посебно опсервирати и с њим посебно радити.

- Чињеница је да су 1994. и 1995. године људи тамо сјекли одређене цијеви и сматрамо да није загађена само та локација те да загађења постоје још на неким другим локалитетима, у оквиру те пословне зоне - рекла је Голићева.

Из ресорног министарства су затражили, каже, одговор како је дошло до пожара на наведно локацији у Инцелу, гдје су трансформатори који су били складиштени приликом приватизације Енергане те каква је сада ситуација на тој локацији.

Истакла је и да је рјешење да се поставе три мреже, након што је досадашња заштитна мрежа Еко центра Бочац пукла, а сав плутајући отпад који је мрежа задржавала вода је донијела до ХЕ Бочац и ту је заустављен.

Нагласила је да ће општине у том сливу Врбаса морати редовно да врше прикупљање амбалажног отпада.

Она је додала да је проблем плутајућег отпада у сливу Врбаса међуентитетско питање у чије рјешавање морају да буду укључени предстваници свих релеватних установа.

Поновила је и да је утврђено да је мрља у горњем току Врбаса настала усљед цвјетања алги те да је јавност без разлога била узнемирена наводим загађењем.