latinica  ћирилица
11/06/2019 |  13:11 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Додик одбио захтјеве за распоређивање војске на граници

У Сарајеву је данас, због мигрантске кризе, одржана хитна сједница Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик рекао је да на сједници није донесена никаква одлука и да је он одбио захтјеве за распоређивање војске на граници са Србијом и Црном Гором.

- То није надлежност војске. Не могу да прихватим да се војска распоређује према граници ка Србији и Црној Гори - истакао је Додик.

Навео је и да је одбио одлуку за распоређивање припадника Фронтекса на граници БиХ и Хрватске, те закључак о распоређивању центара за смјештај миграната широм БиХ.

- Прегласан сам у погледу Фронтекса и процудура говори да ће се то вратити на редовне сједнице. Било је још закључака. /Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик/ Џаферовић је предложио да се донесе закључак који подразумијева да се центри за смјештај миграната распореде по цијелој БиХ - рекао је он.

Додик је поручио да на територији Републике Српске неће бити мигрантских центара.

ЗА СПРЕЧАВАЊЕ УЛАСКА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА МОРА БИТИ ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се може урадити оперативни план спречавања уласка илегалних миграната у БиХ ако постоји политичка воља за то.

- Гранична полиција, у сарадњи са федералном и кантоналним полицијама, у зони своје одговорности, треба да направе оперативни план ангажовања ради спречавања нелегалног уласка у БиХ - рекао је Додик новинарима, након ванредне сједнице Предсједништва БиХ у Сарајеву.

Он је нагласио да, тамо гдје је граница БиХ на територији Републике Српске, Гранична полиција БиХ и Министарство унутрашњих послова Републике Српске треба да сачине заједнички план спречавања уласка у земљу.

- БиХ није на граници урадила свој посао и сада је сервирала нижим нивоима власти тај проблем, који је примарно безбједносни и социјални - истакао је Додик, нагласивши да је Савјет министара у техничком мандату није ништа урадио по питању мигранске кризе, поготово онда када је кренуо тај талас, тако да је сада непотребно тражити од тог тијела да се ангажује на рјешавању.

Према ријечима Додика, баук у вези са мигрантима је оправдан, јер гдје год се појаве мигранти, ту се дешава насиље над локалним становништвом и њиховом имовином.

Предсједавајући Предсједништва сматра да би, тамо гдје су мигранти стационирани, требало да постоје ригорозне мјере понашања, али наглашава да то није у надлежности Предсједништва, већ нижих нивоа власти.

Када је ријеч о примјени споразума и распоређивању Фронтекса на граници БиХ и Хрватске, Додик је рекао да ће се та тачка наћи на дневном реду редовне сједнице Предсједништва, те најавио да ће уложити витални национални интерес.

- То значи да ће о том питању одлучивати посланици Народне скупштине Републике Српске - појаснио је Додик.

Говорећи о односима БиХ и Хрватске, Додик је рекао да ће инсистирати да се ријеше имовински односи двије земље, првенствено када је ријеч о имовини предузећа и из Републике Српске и из Федерације БиХ.

- Неприхватљиво је са становишта било кога у БиХ да се Хрватска са имовином предузећа из оба ентитета понаша на овај начин - остакао је Додик и подсјетио да су хрватска предузећа која су имала своју имовину у БиХ, ријешила тај проблем.

РТРС/СРНА