latinica  ћирилица
11/06/2019 |  14:10 | Аутор: СРНА

Џаферовић: Оружане снаге као могућа испомоћ Граничној полицији

Члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Шефик Џаферовић изјавио је данас у Сарајеву да би евентуална употреба Оружаних снага на заштити граница БиХ била испомоћ Граничној полицији.
Шефик Џаферовић - Фото: СРНА
Шефик ЏаферовићФото: СРНА

Он је након хитне сједнице Предсједништва БиХ рекао новинарима да је предложио да се терет мигрантске кризе равномјерно распореди на територију цијеле БиХ.

Џаферовић каже да није подржао закључак који је предложио предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, чији се садржај односи на кооридинисање активности ентитетских структура и Граничне полиције на заштити границе.

- Нисам то подржао због одређених формулација. Надам се да ћемо до наредне сједнице наћи неко рјешење - рекао је Џаферовић.

Он сматра да БиХ мора путем надлежних агенција да заштити границу од илегалних улазака миграната.

- Терет се мора распоредити на цијелу БиХ. Није у реду да терет подносе два или три кантона, са посебним нагласком на Унско-сански кантон. Предложио сам да се мигранти распореде по цијелој БиХ, али Додик је рекао да је против тога и да то не жели - рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Џаферовић је додао да се према мигрантима треба односити хумано, али да и они морају да поштују законе БиХ.

На питање да ли би евентуални ангажман Оружаних снага БиХ на заштити граница био законит, Џаферовић је оцијенио да је тај приједлог члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића био у складу са законом.

Џаферовић сматра да је за БиХ веома важан споразум са Европском службом за заштиту спољних граница /Фронтекс/, додавши да се нада да ће то прихватити и Додик на некој од наредних сједница.

- Проблем миграната није проблем БиХ, већ ЕУ - каже Џаферовић.