latinica  ћирилица
11/06/2019 |  15:14 | Аутор: СРНА

Никшић: Могућ останак власти у техничком мандату на нивоу БиХ и ФБиХ

Посланик СДП-а у Представничком дому парламента БиХ Нермин Никшић изјавио је данас у Мостару да би власт у техничком мандату могла остати на нивоу БиХ и на нивоу Федерације БиХ.

- Умјесто да тражимо рјешење за Мостар, изгледа да би ФБиХ и БиХ могле постати Мостар. Уствари, да би врло могуће могли имати Владу у техничком мандату у ФБиХ у наредне четири године јер смо земља у којој не постоји институт ванредних избора - рекао је Никшић новинарима на регионалној конференцији "Будућност избора у БиХ: Како до слободних и поштених избора у БиХ - Кључни приоритети за унапређење изборног законодавства БиХ?".

Посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Един Мушић изјавио је да је Мостар јединствен случај у свијету, гдје избори нису одржану од 2008. године.

Он је напоменуо да је ситуација сложенија него што изгледа и да је Мостар од Вашингтона, преко Дејтона имао "специфичну тежину".

- Уставни суд је проблематизовао одлуку коју је ОХР наметнуо. Нису се дала никаква рјешења како да се то ријеши. Остављено је парламентарним странкама које имају различите приступе да се то ријеши и због тог се скоро деценију чека договор - навео је Мушић.

Он је навео да је СДА спремна да сутра уђе у процес избора у граду Мостару, али уз предуслов да се нађу рјешења за Изборни закон и за Статут овог града.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Бариша Чолак /ХДЗ БиХ/ изјавио је да се до измјена Изборног закона може доћи врло лако, ако постоји политичка воља.

Он је подсјетио да су странке ХНС-а БиХ још у априлу 2017. године упутиле приједлог измјена Изборног закона који је у пакету рјешавао изборе за град Мостар, за Дом народа, те Предсједништво БиХ, а који није прошао.

Према његовим ријечима, Уставни суд је рекао да је тај приједлог у складу са Уставом БиХ, те је прошао у Дому народа, али не и у Представничком дому парламента БиХ.

- Морамо поштовати оно што је Уставни суд рекао. Имамо неколико неспроведених одлука Уставног суда када је ријеч о Изборном закону у БиХ, а то је одлука за град Мостар, о случају Љубић, те о конститутивности народа. Треба спровести и одлуке Европског суда, али је приоритет Уставни суд БиХ - рекао је Чолак.

Дарио Јовановић, директор пројекта Коалиције "Под лупом", у чијој је организацији данас у Мостару одржана регионална конференција, изјавио је да је будућност избора у БиХ крајње неизвијесна.

- Доводимо у питање резултате свих будућих избора, посебно општих, уколико, прије свега, не омогућимо свим грађанима једнако пасивно и активно бирачко право - рекао је Јовановић.