latinica  ћирилица
11/06/2019 |  16:45 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Служен парастос страдалим борцима и цивилима у Бијелој код Брчког

Код споменика у порти цркве у мјесту Бијела код Брчког данас је служен парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће за 18 погинулих бораца Војске Републике Српске и цивила настрадалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Брчко - парастос - Фото: СРНА
Брчко - парастосФото: СРНА

На споменику је уклесано 18 имена Срба убијених 1992. године, неки као борци, а неки као цивили на кућном прагу.

Предсједник Борачке организације Републике Српске у Брчком Цвијетин Симић рекао је да оваква обиљежавања морају бити настављена из године у годину, како се не би заборавила истина и оно што се догодило.

- Веома су важни овакви догађаји, да породице погинулих бораца и њихова дјеца виде да неко на њих мисли и да се ти људи никако не смију заборавити - рекао је Симић.

Он је додао да се подизање споменика погинулим борцима и организација парастоса финансирају средствима удружења и уз подршку градоначелника Брчко дистрикта Синише Милића.

Мјештани чији су ближи чланови породице настрадали у овом мјесту прије 27 година разочарани су јер за ове злочине још нико није одговарао.

Милица Перић, која је тада изгубила мајку, брата и дјевера, истакла је да туга с годинама не јењава.

- Толике године нико никада није одговарао за те жртве, а брат и мајка убијени су на кућном прагу, ово је ван сваке памети - рекла је Перићева.

Перо Перић из Бијеле рекао је да се добро сјећа тог дана.

- У један сат по дану изненада су кренули напади паравојних хрватских формација. Ми нисмо били спремни, а и било нас је мало тако да нисмо имали много шансе - рекао је Перић.

Парастосу су, осим чланова породица погинулих и бројних мјештана, чланова удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, присуствовали и представници извршне и законодавне власти дистрикта из реда српског народа.